Србија неће дозволити никакве ултиматуме!

Потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Србија неће дозволити било коме да је понижава и да неће прихватити никаве ултиматуме и пријетње.

Србија 28.10.2016 | 14:35
Србија неће дозволити никакве ултиматуме!
"Наш интерес је да буде мир и стабилност али наша конструктивност не може да се тумачи као наша слабост. Постоје ствари од којих нећемо одступити", рекао је Дачић у Јагодини где је присуствовао полагању камена темељца за нови погон италијанске фабрике Аунде.

Дачић је рекао да је Србија сагласна да се дијалог у Бриселу не настави ако ће теме бити границе, ратна штета, међународно признање самопроглашеног Косова и чланство у међународним организацијама.

"То је нешто о чему се не разговара. Ми водимо статусно неутралну политику", рекао је Дачић.

Он је казао да је косовска министарка за дијалог Едита Тахири демантовала да има неких нових услова и ултиматума, а да и Европска унија говори о томе да нема ултиматума у разговорима.

"Желим да поновим наш став да смо одувјек били конструктивни и да је приоритет наших активности да се дијалог настави. Али, са друге стране, нико не може да рачуна на то да може да се поиграва са Србијом, да износи нове услове или да износи услове за које се унапријед зна да не могу са наше стране да буду прихваћени", казао је Дачић.

Дачић је рекао да очекује наставак дијалога, али да не зна када ће то бити.

"Прије тога неопходно је да се реализује оно што је у Бриселу договорено, прије свега мислим на заједницу српских општина. Дијалог траје, али не на највишем нивоу већ на нивоу оперативних група и тијела и у њему учествују представници Србије и Приштине", казао је Дачић.

Дачић је још рекао да су лажи да Србија није отворила ново поглавље због Русије.

"У октобру није постигнута сагласност свих држава чланица ЕУ да се отворе нова поглавља јер није дошло до напретка у дијалогу Београда и Приштине. То је једини разлог", рекао је Дачић.

Он је додао да ако до напретка дође, поглавља ће бити отворена у децембру, али да то никакве везе нема са поглављем 31 које се тиче спољне политике.

"То поглавље није још ни отворено. Престаните да лажете. Покушавају да кажу да је Русија крива што Србија не напредује ка ЕУ", казао је Дачић.

Он је рекао да се Србија бори да Косово не постане члан Уједињених нација прије него што се заврши дијалог.

"Ако дијалог резултира неким договором који може да иде даље на међународне организације, онда смо ми спремни за дијалог о трајном рјешењу проблема Косова. Али да неко намеће једностране одлуке и потезе, Србија се са тим никада не може сагласити", казао је Дачић.

Дачић је додао да Србија сама не може томе да се супротстави.

"Ако Русија или Кина не ставе вето на ту одлуку, Косово ће постати чланица УН. Зар је могуће да неко мисли да Србија треба да уведе санкције ономе који треба да гласа и стави вето на пријем Косова у УН", рекао је Дачић.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

е

28.10.2016 12:47

Е мој Дацицу. Ви цете збиг Косова изгубити и Србију. На Косову зиви преко 90% Албанаца. Немозе те ви вратити Косово а з њему скоро па ни нема Срба. Немогу Светиње и Манастири излазит на изборе умјесто градјана. Срби да су вољели Косово како прицају данас би били вецина тамо. Лако је из БГ. говорити да волис Косово. Ти си из Косова па сто се не вратис ако га толико волис?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн69

28.10.2016 13:44

Овај каже овима из ЕУ да лажу и онда хајмо даље.Ста је ово сви узели Додикову реторику.Изгледа да пали али код Балканаца док у Еуропи а кад кажем ЕУ мислим на озбиљне земље а на Хрв.,Рум.,..,, ово не пали мали Слобо

ОДГОВОРИТЕ