Рат око доказа о прислушкивању!

У Македонији траје жесток сукоб извршне и судске власти који се проширио и на медије.

Регион 28.10.2016 | 12:40
Рат око доказа о прислушкивању!
Предсједник Републике Македоније Ђорђе Иванов се у свим својим обраћањима нацији за вријеме тренутне политичке кризе залагао за институционално рјешавање проблема: уз помоћ ЕУ и САД потписује се Пржински договор и заказују се ванредни парламентарни избори 11. децембра, парламент се распушта, специјални јавни тужилац улази у Дирекцију унутрашње безбједности и контраобавјештајног рада (УБК) са судским налогом за преузимање материјалних доказа ко је и по чијем налогу прислушкивао народ.

Међутим, умјесто да се ситуација смирује, новинари биљеже озбиљан институционални сукоб извршне и судске власти у безбједносном сектору државе, које су по Уставу задужене да обезбјеђују мир и безбједност грађана. Субјекти сукоба су Специјално јавно тужилаштво (СЈТ), које има судски налог да преузме сву документацију, и Дирекција унутрашње безбједности и контраобавјештајног рада (УКБ), која одбија да преда било какву документацију – од протокола до техничких материјала – везану за прислушкивање у периоду од 2008. до 2015.

У вишедневној напетој атмосфери СЈТ успјева да извуче само дио документације. И док се чека Ериксонов експерт да асистира СЈТ на преузимању техничке документације, на јавној сцени води се прави рат путем телевизије и штампе отвореним писмима и званичним саопштењима, из чијих садржаја се препознаје изборна партијска реторика ВМРО-ДМПНЕ, који жустро напада СЈТ.

Министар унутрашњих послова Македоније је од првог момента подржао полицијску асистенцију СЈТ, али УБК је у приправности држао специјалне јединице Алфе, па је пријетила опасност од судара унутар самог министарства. У питању је практично био партијски сукоб у Министарству унутрашњих послова.

Већ првог дана, приликом уласка у УБК, послије поноћи, специјални јавни тужилац сазива прес-конференцију на којој обавјештава јавност да УБК не поштује судски налог и да је у УБК био присутан и директор Бироа за јавну безбједност (БЈБ). Сљедећег дана СЈТ добија подршку амбасаде САД са напоменом да је веома важно да се поштује Пржински договор и рад СЈТ.

По хијерархији, Министарство унутрашњих послова је дио македонске владе, гдје дирекције УБК И БЈБ одговарају министру унутрашњих послова, али припадају двјема супротстављеним партијама. По Пржинском договору, технички министар унутрашњих послова је из редова СДСМ, а за директора БЈБ долази смјењени министар унутрашњих послова, који је, са директором УБК, кадар ВМРО-ДПМНЕ.

У свим обраћањима представника Специјалног јавног тужилаштва истиче се основни задатак да се обезбиједе докази за правду коју треба да спроведе судска власт. Међутим, како многи из институција опструирају рад, специјални јавни тужилац припрема и кривичне пријаве против тих лица.

Бивши судија за људска права у Стразбуру Маргарита Цаца Николовска сматра да су, откако је почела интензивнија активност СЈТ, све чешће реакције оних који су погођени радом ове институције. „У крајњој линији, СЈТ је формиран Пржинским договором јер Јавно тужилаштво није радило свој посао како треба”, рекла је Николовска.

(Политика.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар