Rat oko dokaza o prisluškivanju!

U Makedoniji traje žestok sukob izvršne i sudske vlasti koji se proširio i na medije.

Region 28.10.2016 | 12:40
Rat oko dokaza o prisluškivanju!
Predsjednik Republike Makedonije Đorđe Ivanov se u svim svojim obraćanjima naciji za vrijeme trenutne političke krize zalagao za institucionalno rješavanje problema: uz pomoć EU i SAD potpisuje se Pržinski dogovor i zakazuju se vanredni parlamentarni izbori 11. decembra, parlament se raspušta, specijalni javni tužilac ulazi u Direkciju unutrašnje bezbjednosti i kontraobavještajnog rada (UBK) sa sudskim nalogom za preuzimanje materijalnih dokaza ko je i po čijem nalogu prisluškivao narod.

Međutim, umjesto da se situacija smiruje, novinari bilježe ozbiljan institucionalni sukob izvršne i sudske vlasti u bezbjednosnom sektoru države, koje su po Ustavu zadužene da obezbjeđuju mir i bezbjednost građana. Subjekti sukoba su Specijalno javno tužilaštvo (SJT), koje ima sudski nalog da preuzme svu dokumentaciju, i Direkcija unutrašnje bezbjednosti i kontraobavještajnog rada (UKB), koja odbija da preda bilo kakvu dokumentaciju – od protokola do tehničkih materijala – vezanu za prisluškivanje u periodu od 2008. do 2015.

U višednevnoj napetoj atmosferi SJT uspjeva da izvuče samo dio dokumentacije. I dok se čeka Eriksonov ekspert da asistira SJT na preuzimanju tehničke dokumentacije, na javnoj sceni vodi se pravi rat putem televizije i štampe otvorenim pismima i zvaničnim saopštenjima, iz čijih sadržaja se prepoznaje izborna partijska retorika VMRO-DMPNE, koji žustro napada SJT.

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije je od prvog momenta podržao policijsku asistenciju SJT, ali UBK je u pripravnosti držao specijalne jedinice Alfe, pa je prijetila opasnost od sudara unutar samog ministarstva. U pitanju je praktično bio partijski sukob u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Već prvog dana, prilikom ulaska u UBK, poslije ponoći, specijalni javni tužilac saziva pres-konferenciju na kojoj obavještava javnost da UBK ne poštuje sudski nalog i da je u UBK bio prisutan i direktor Biroa za javnu bezbjednost (BJB). Sljedećeg dana SJT dobija podršku ambasade SAD sa napomenom da je veoma važno da se poštuje Pržinski dogovor i rad SJT.

Po hijerarhiji, Ministarstvo unutrašnjih poslova je dio makedonske vlade, gdje direkcije UBK I BJB odgovaraju ministru unutrašnjih poslova, ali pripadaju dvjema suprotstavljenim partijama. Po Pržinskom dogovoru, tehnički ministar unutrašnjih poslova je iz redova SDSM, a za direktora BJB dolazi smjenjeni ministar unutrašnjih poslova, koji je, sa direktorom UBK, kadar VMRO-DPMNE.

U svim obraćanjima predstavnika Specijalnog javnog tužilaštva ističe se osnovni zadatak da se obezbijede dokazi za pravdu koju treba da sprovede sudska vlast. Međutim, kako mnogi iz institucija opstruiraju rad, specijalni javni tužilac priprema i krivične prijave protiv tih lica.

Bivši sudija za ljudska prava u Strazburu Margarita Caca Nikolovska smatra da su, otkako je počela intenzivnija aktivnost SJT, sve češće reakcije onih koji su pogođeni radom ove institucije. „U krajnjoj liniji, SJT je formiran Pržinskim dogovorom jer Javno tužilaštvo nije radilo svoj posao kako treba”, rekla je Nikolovska.

(Politika.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar