Жене данас пију колико и мушкарци

Жене су престигле мушкарце у конзумирању алкохола и тако повећале стопу ризика којем може бити изложено њихово здравствено стање, наводи се у глобалној студији која је проучавала навике конзумирања алкохола код четири милиона људи у периоду од једног века.

Здравље 26.10.2016 | 08:01
Жене данас пију колико и мушкарци
Ова промена је делимично резултат успешних маркетиншких кампања и креација заслађених производа намењених младим женама и девојкама, као пада цена. Поједине студије чак наводе да млађе жене вероватно много више пију од мушкараца.

Истраживачи Националног центра за истраживање опијата и алкохола на Универзитету у Новом Јужном велсу у Аустралији,наводе да напори за побољшање јавног здравља морају да буду више фокусирани на жене.

“Конзумирање алкохола и алкохолизам су се увек кроз историју гледали као проблем претежно код мушкараца. Данашња студија доводи ово у питање и ставља жене у први план за смањивање конзумирања алкохола и штетних последица“, наводе истраживачи.

Студија је проучавала конвергенцију навика конзумирања алкохола између мушкараца и жена, у периоду од 1891. до 2014. године. Удружени су резултати 68 интернационалних студија објављених од 1980. године, како би утврдили однос промене у конзумирању код оба пола.

Код мушкараца рођених између 1891. и 1910. је утврђена два пута већа конзумација него код жена, али је резултат достигао паритет код оних рођених између 1991. и 2000.

Пораст стопе алкохолизма код жена догодио се из неколико разлога. Жене које су успеле да добију послове који су некада били резервисани само за мушкарце придружиле су се тиму који “воли да попије после посла“.

Наиме, Канцеларија за националну статистику утврдила је да жене које се баве менаџментом и сличним пословима пију више од осталих жена и пију више викендом.

Осим маркетинга који је усмерен само на жене, ниске цене вина и пива који су доступни с потребним намирница у супермаркетима, јесу такође важан фактор.

Женско тело не подноси алкохол добро као мушко, зато што има већу размеру масноће и воде. Алкохол остаје више концентрисан зато што имају мање воде у телу, а и имају мање јетре од мушкараца, што отежава процесуирање алкохола.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар