Žene danas piju koliko i muškarci

Žene su prestigle muškarce u konzumiranju alkohola i tako povećale stopu rizika kojem može biti izloženo njihovo zdravstveno stanje, navodi se u globalnoj studiji koja je proučavala navike konzumiranja alkohola kod četiri miliona ljudi u periodu od jednog veka.

Zdravlje 26.10.2016 | 08:01
Žene danas piju koliko i muškarci
Ova promena je delimično rezultat uspešnih marketinških kampanja i kreacija zaslađenih proizvoda namenjenih mladim ženama i devojkama, kao pada cena. Pojedine studije čak navode da mlađe žene verovatno mnogo više piju od muškaraca.

Istraživači Nacionalnog centra za istraživanje opijata i alkohola na Univerzitetu u Novom Južnom velsu u Australiji,navode da napori za poboljšanje javnog zdravlja moraju da budu više fokusirani na žene.

“Konzumiranje alkohola i alkoholizam su se uvek kroz istoriju gledali kao problem pretežno kod muškaraca. Današnja studija dovodi ovo u pitanje i stavlja žene u prvi plan za smanjivanje konzumiranja alkohola i štetnih posledica“, navode istraživači.

Studija je proučavala konvergenciju navika konzumiranja alkohola između muškaraca i žena, u periodu od 1891. do 2014. godine. Udruženi su rezultati 68 internacionalnih studija objavljenih od 1980. godine, kako bi utvrdili odnos promene u konzumiranju kod oba pola.

Kod muškaraca rođenih između 1891. i 1910. je utvrđena dva puta veća konzumacija nego kod žena, ali je rezultat dostigao paritet kod onih rođenih između 1991. i 2000.

Porast stope alkoholizma kod žena dogodio se iz nekoliko razloga. Žene koje su uspele da dobiju poslove koji su nekada bili rezervisani samo za muškarce pridružile su se timu koji “voli da popije posle posla“.

Naime, Kancelarija za nacionalnu statistiku utvrdila je da žene koje se bave menadžmentom i sličnim poslovima piju više od ostalih žena i piju više vikendom.

Osim marketinga koji je usmeren samo na žene, niske cene vina i piva koji su dostupni s potrebnim namirnica u supermarketima, jesu takođe važan faktor.

Žensko telo ne podnosi alkohol dobro kao muško, zato što ima veću razmeru masnoće i vode. Alkohol ostaje više koncentrisan zato što imaju manje vode u telu, a i imaju manje jetre od muškaraca, što otežava procesuiranje alkohola.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar