Политички односи доводе у кризу федералну власт

Предсједник Федерације БиХ /ФБиХ/ Маринко Чавара рекао је да је федерална власт још у кризи, посебно када је ријеч о раду Парламента и односима политичких партнера, мада Влада и друге институције редовно раде.

Босна и Херцеговина 25.10.2016 | 10:35
Политички односи доводе у кризу федералну власт
"Проблем је што је нарушено повјерење између партнера у власти, што доводи до проблема у њеном функционисању, а које можемо назвати као криза власти у ФБиХ", навео је Чавара и додао да су се ти нарушени односи додатно погоршали у предизборној кампањи.

Према његовим ријечима, јасно је да покушаји да се једнострано донесу закони по појединачном ставу и нахођењу једне странке и супротно ставовима партнера, те усвајање са гласовима странака из опозиције, нарушавају односе, руше повјерење и доводе до кризе у функционисању власти.

"Чињеница је да поред декларисане спремности за рјешавање свих спорних питања око којих су настали политички сукоби, још нису договорена рјешења", рекао је Чавара за данашње "Ослобођење".

Коментаришући иницијативе из Хрватске за одржавањем Дејтона два, Чавара је рекао да је чињеница да Дејтонски споразум није у потпуности проведен у изворном облику.

"Доживио је низ промјена и недосљедно је примјењен као на примјер тумачење виталног националног интереса, а исти показује и низ мањкавости. Треба нам рационалан, смирен и толерантан разговор и договор како што боље уредити државно уређење и систем који ће да омогући равноправност конститутивних народа и сваком грађанину међусобну једнакост", сматра Чавара. /крај/не/мир

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар