Politički odnosi dovode u krizu federalnu vlast

Predsjednik Federacije BiH /FBiH/ Marinko Čavara rekao je da je federalna vlast još u krizi, posebno kada je riječ o radu Parlamenta i odnosima političkih partnera, mada Vlada i druge institucije redovno rade.

Bosna i Hercegovina 25.10.2016 | 10:35
Politički odnosi dovode u krizu federalnu vlast
"Problem je što je narušeno povjerenje između partnera u vlasti, što dovodi do problema u njenom funkcionisanju, a koje možemo nazvati kao kriza vlasti u FBiH", naveo je Čavara i dodao da su se ti narušeni odnosi dodatno pogoršali u predizbornoj kampanji.

Prema njegovim riječima, jasno je da pokušaji da se jednostrano donesu zakoni po pojedinačnom stavu i nahođenju jedne stranke i suprotno stavovima partnera, te usvajanje sa glasovima stranaka iz opozicije, narušavaju odnose, ruše povjerenje i dovode do krize u funkcionisanju vlasti.

"Činjenica je da pored deklarisane spremnosti za rješavanje svih spornih pitanja oko kojih su nastali politički sukobi, još nisu dogovorena rješenja", rekao je Čavara za današnje "Oslobođenje".

Komentarišući inicijative iz Hrvatske za održavanjem Dejtona dva, Čavara je rekao da je činjenica da Dejtonski sporazum nije u potpunosti proveden u izvornom obliku.

"Doživio je niz promjena i nedosljedno je primjenjen kao na primjer tumačenje vitalnog nacionalnog interesa, a isti pokazuje i niz manjkavosti. Treba nam racionalan, smiren i tolerantan razgovor i dogovor kako što bolje urediti državno uređenje i sistem koji će da omogući ravnopravnost konstitutivnih naroda i svakom građaninu međusobnu jednakost", smatra Čavara. /kraj/ne/mir

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar