Обиљежено 25 година Парламента Српске

Свечаном сједницом почело је обиљежавање 25 година постојања и рада Народне скупштине. То уједно представља и увод у обиљежавање постојања 25 година Републике Српске.

Република Српска 24.10.2016 | 22:56
Обиљежено 25 година Парламента Српске
Обраћајући се званицама, председник Народне скупштине Републике СрпскеСРС Недељко Чубриловић рекао је до сада било 9 сазива Народне скупштине Српске који су изабрали укупно 14 влада Републике Српске.

Чубриловић је подсјетио да су српски посланици прогласили Скупштину српског народа у БиХ на данашњи дан 1991. јер није било начина да се интереси Срба штите у тадашњој Скупштини БиХ, након што су муслимани и Хрвати, прегласавањем Срба, одлучили да БиХ крене пут отцепљења од Југославије.

Чубриловић је нагласио да су Република Српска и ФБиХ практично биле државе које су свој суверенитет унијеле у БиХ у Дејтону.

"Посебну тежину имало је одлучивање о обиљежјима и симболима Републике Српске: о застави, грбу и химни, Дану Републике, језику српског народа, републичком референдуму, а о којима је Уставни суд Босне и Херцеговине доносио одлуке на основу политичких, а не правних норми и историјских чињеница. Такође, огромне тешкоће су доносиле и иницијативе под разним називима: априлски и бутмирски пакет, њемачко-енглеска иницијатива, реформска агенда или разне друге реформе које су, углавном, долазиле од стране међународне заједнице и које су, по правилу, значиле пренос надлежности на заједничке органе и институције у Босни и Херцеговини", рекао је Чубриловић.

Додао је како су тешкоће представљале и бројне одлуке високих представника којима је мијењан Устав Републике Српске, наметани закони, смјењивани легално изабрани и именовани носиоци јавних функција.

"Демократски апсурд је чињеница да је одлуком високог представника смијењен чак и један од предсједника Народне скупштине Републике Српске! Као највиши представнички, уставотворни и законодавни орган, Народна скупштина, према начелу подјеле власти и парламентарне демократије, потвр­ди­ла је своју посвећеност спровођењу, поштивању и очувању дејто­нских рјешења", навео је Чубриловић.

Сједници су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, премијер Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади Републике Српске, представници Српске у институцијама БиХ, потпредсједник Народне скупштине Србије.

Свечаној сједници су присуствовали и бивши предсједници Народне скупштине Републике Српске, представници правосудних и уставносудских институција, Српске православне цркве и осталих вјерских заједница, те дипломатског кора у БиХ.



(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

24.10.2016 12:15

А ГДЈЕ ЈЕ ГОСПОДИН ВУЧИЋ, ОВО ЈЕ ТРЕЋИ ЋОРАК, ОТКАЧИО ЈЕ ДОДИКА ЗА СВА ВРЕМЕНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.10.2016 12:30

Можда је боље питање, гдје су представници СзП?

Name

Јој опет Чава

24.10.2016 13:26

А гдје је Слависа К ?

Name

???

24.10.2016 12:55

Ста ови прицају па Додик је уцествовао у свим смјена а демократски назив за то је ДРЗАВНИ ПУЦ и сад као они легалисти :( Како је народ РС глуп невјероватно :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦО В .

24.10.2016 13:48

Ваљда се и онај театрални Вуциц опаметио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лудило

24.10.2016 14:25

Па кад је Српска била држава, зашто је пристала да постане ентитет, у БиХ :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.10.2016 14:51

Биће, ако Бог да. Ниједна држава није створена преко ноћи.

Name

ТРН

24.10.2016 15:04

Јака феста сам славис и сам себи дајес поклоне далеко су догурали!!!

ОДГОВОРИТЕ