Obilježeno 25 godina Parlamenta Srpske

Svečanom sjednicom počelo je obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine. To ujedno predstavlja i uvod u obilježavanje postojanja 25 godina Republike Srpske.

Republika Srpska 24.10.2016 | 22:56
Obilježeno 25 godina Parlamenta Srpske
Obraćajući se zvanicama, predsednik Narodne skupštine Republike SrpskeSRS Nedeljko Čubrilović rekao je do sada bilo 9 saziva Narodne skupštine Srpske koji su izabrali ukupno 14 vlada Republike Srpske.

Čubrilović je podsjetio da su srpski poslanici proglasili Skupštinu srpskog naroda u BiH na današnji dan 1991. jer nije bilo načina da se interesi Srba štite u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su muslimani i Hrvati, preglasavanjem Srba, odlučili da BiH krene put otcepljenja od Jugoslavije.

Čubrilović je naglasio da su Republika Srpska i FBiH praktično bile države koje su svoj suverenitet unijele u BiH u Dejtonu.

"Posebnu težinu imalo je odlučivanje o obilježjima i simbolima Republike Srpske: o zastavi, grbu i himni, Danu Republike, jeziku srpskog naroda, republičkom referendumu, a o kojima je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donosio odluke na osnovu političkih, a ne pravnih normi i istorijskih činjenica. Takođe, ogromne teškoće su donosile i inicijative pod raznim nazivima: aprilski i butmirski paket, njemačko-engleska inicijativa, reformska agenda ili razne druge reforme koje su, uglavnom, dolazile od strane međunarodne zajednice i koje su, po pravilu, značile prenos nadležnosti na zajedničke organe i institucije u Bosni i Hercegovini", rekao je Čubrilović.

Dodao je kako su teškoće predstavljale i brojne odluke visokih predstavnika kojima je mijenjan Ustav Republike Srpske, nametani zakoni, smjenjivani legalno izabrani i imenovani nosioci javnih funkcija.

"Demokratski apsurd je činjenica da je odlukom visokog predstavnika smijenjen čak i jedan od predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske! Kao najviši predstavnički, ustavotvorni i zakonodavni organ, Narodna skupština, prema načelu podjele vlasti i parlamentarne demokratije, potvr­di­la je svoju posvećenost sprovođenju, poštivanju i očuvanju dejto­nskih rješenja", naveo je Čubrilović.

Sjednici su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, premijer Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici Srpske u institucijama BiH, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije.

Svečanoj sjednici su prisustvovali i bivši predsjednici Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici pravosudnih i ustavnosudskih institucija, Srpske pravoslavne crkve i ostalih vjerskih zajednica, te diplomatskog kora u BiH.



(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

24.10.2016 12:15

A GDJE JE GOSPODIN VUČIĆ, OVO JE TREĆI ĆORAK, OTKAČIO JE DODIKA ZA SVA VREMENA.

ODGOVORITE
Name

re

24.10.2016 12:30

Možda je bolje pitanje, gdje su predstavnici SzP?

Name

Јој опет Чава

24.10.2016 13:26

A gdje je Slavisa K ?

Name

???

24.10.2016 12:55

Sta ovi pricaju pa Dodik je ucestvovao u svim smjena a demokratski naziv za to je DRZAVNI PUC i sad kao oni legalisti :( Kako je narod RS glup nevjerovatno :(

ODGOVORITE
Name

ACO V .

24.10.2016 13:48

Valjda se i onaj teatralni Vucic opametio.

ODGOVORITE
Name

Ludilo

24.10.2016 14:25

Pa kad je Srpska bila država, zašto je pristala da postane entitet, u BiH :)

ODGOVORITE
Name

ре

24.10.2016 14:51

Биће, ако Бог да. Ниједна држава није створена преко ноћи.

Name

TRN

24.10.2016 15:04

Jaka festa sam slavis i sam sebi dajes poklone daleko su dogurali!!!

ODGOVORITE