Мушкарци на штиклама подржали борбу против рака дојке

Розе боја и поруке подршке обележили су суботу поподне у центру Београда, где се велики број људи окупио на Ружичастом базару који су Авон, Фонд Б92 и Амбасада САД организовали уз подршку Министарства здравља и Националне асоцијације лечених од рака (НАЛОР), у циљу обележавања Међународног месеца борбе против рака дојке.

Здравље 24.10.2016 | 09:54
Мушкарци на штиклама подржали борбу против рака дојке
Едукативне радионице, розе штанд за маникир и штандови са рукотворинама привукли су пажњу пролазника, који су се укључили у догађај како би показали своју подршку овом важном женском питању и учествовали у симболичној шетњи Кнез Михаиловом улицом.

Посматрачи су са великим одушевљењем поздравили храбре учеснике традиционалне Мушке трке на штиклама, међу којима су били и играчи Хокејашког клуба Београд, који су се тркали у знак подршке свим женама које пролазе кроз дијагнозу рака дојке, али и онима које су се успешно излечиле.

Посетиоци Ружичастог базара имали су прилику и да из прве руке од представника здравствених институција сазнају све о значају превенције и раног откривања, али и процесу лечења од ове опаке болести, која сваке године однесе око 1600 живота у Србији.

“Жеља нам је да мотивишемо што већи број жена да се јави на скрининг програм, који има за циљ рано откривање рака дојке. Од ове опаке болести сваке године у Србији оболи преко 4000 жена, а скрининг може да им продужи и спаси живот.” – изјавио је проф. др Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља Републике Србије.



„Авон акцију за борбу против рака дојке смо у Србији покренули пре 12 година, и од тада смо реализовали значајне донације са циљем да обезбедимо најсавременију опрему за рану дијагностику и подржимо програме који подижу свест и пружају неопходну обуку женама у борби против ове болести. Најскорија је донација Клиничком центру Ниш, којем ћемо ове године обезбедити значајно унапређен ПАЦС систем за архивирање и упоређивање здравствених података жена прегледаних уз помоћ мобилног мамографа.“– изјавила је Елизабет Коробченко, директорка компаније Авон за Србију, Црну Гору, Бугарску, Албанију и Македонију.

„Амбасада САД подржава ову иницијативу не само због оних који су изгубили битку са раком дојке, већ и да препозна снагу оних који су се изборили, али и оних који се тренутно боре са овом болешћу, и да, заједно са партнерима, нагласи важност редовних прегледа као најбитнијег дела превентиве.” – изјавила је Ерика Куенне, аташе за културу Амбасаде САД.

“Розе дан, као и цео октобар, имају посебно место у нашим срцима. То је месец у коме највише настојимо да пружимо подршку женама које се боре са једном тешком болешћу и да скренемо пажњу заједнице на важност те подршке и неопходност заједничке борбе. Велико нам је задовољство што се сваке године у ову манифестацију укључују нови људи, а посебно нам је драго што су данас са нама сјајни момци из Хокејашког клуба Београд. Разумевање, брига и подршка свих, а нарочито мушкараца, пресудни су на путу оздрављења.” – изјавио је Веран Матић, председник Управног одбора Фонда Б92.

Сви грађани који желе да подрже Акцију за борбу против рака дојке то могу учинити куповином Авон производа са ружичастом врпцом, од којих је 100% бруто прихода намењено куповини најсавременије опреме за рану дијагностику и програме који подижу свест и пружају неопходну обуку женама у борби против рака дојке.

Извор: Б92
Фото: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар