У недјељу помјерање казаљки за час уназад

Зимско рачунање времена почиње у недјељу 30. октобра, помјерањем казаљки на часовницима за један час уназад.

Република Српска 24.10.2016 | 09:47
У недјељу помјерање казаљки за час уназад
То значи да у недјељу у 3.00 часа, часовнике треба вратити на 2.00.

Зимско рачунање времена траје до посљедњег викенда у марту, када почиње љетно рачунање времена.

Помјерање времена се углавном обавља у ноћи између суботе и недјеље, да не би изазвало веће проблеме за радно становништво.

Прелазак на љетно и зимско рачунање времена први пут је забиљежен 1916. године у земљама на сјеверу Европе ради уштеде енергија, јер се период дневног свјетла са раних јутарњих часова "премијешта" на вечерње.

Љетно рачунање времена у бившој Југославији уведено је 27. марта 1983. године. Од 2002. године Европска унија, као и остале земље у Европи одредиле су да почетак љетног рачунања времена почиње посљедње недјеље у марту и завршава посљедње недјеље у октобру.

Помјерање казаљки уведено је уз образложење да се тиме "продужава" дан, омогућава уштеда у потрошњи електричне енергије, повећава продуктивност, побољшава прилагођавање људи и радни дан чини ефикаснијим.

Поједини астрономи су против вјештачког "продужења" дана, јер сматрају да природу не треба "мучити", макар се то правдало и економском рачуницом.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

***Н.

24.10.2016 10:58

Ма само помјерај, никога не питај. Било горе или доле, вазно је да се помјера и да није као прије. И нека није како треба, ми хоцемо , насе' а не вријеме са неба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

24.10.2016 13:11

Помјерањем казаљке на сату са зимског на љетно време људски род помјера несвјесно своју људску свијет које висе не постоји у реалном вец лазном времену. Време је од Бога створено и зато дјаво зели да промјени вријеме према својим схвацањима и потребама да оно висе небуде Бозије и Истинско вец дјаволско и лазно!

Name

Језик

24.10.2016 11:03

Тако је, помјерамо казаљку а не сат.

ОДГОВОРИТЕ