U nedjelju pomjeranje kazaljki za čas unazad

Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju 30. oktobra, pomjeranjem kazaljki na časovnicima za jedan čas unazad.

Republika Srpska 24.10.2016 | 09:47
U nedjelju pomjeranje kazaljki za čas unazad
To znači da u nedjelju u 3.00 časa, časovnike treba vratiti na 2.00.

Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u martu, kada počinje ljetno računanje vremena.

Pomjeranje vremena se uglavnom obavlja u noći između subote i nedjelje, da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

Prelazak na ljetno i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope radi uštede energija, jer se period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih časova "premiješta" na večernje.

Ljetno računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine. Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak ljetnog računanja vremena počinje posljednje nedjelje u martu i završava posljednje nedjelje u oktobru.

Pomjeranje kazaljki uvedeno je uz obrazloženje da se time "produžava" dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Pojedini astronomi su protiv vještačkog "produženja" dana, jer smatraju da prirodu ne treba "mučiti", makar se to pravdalo i ekonomskom računicom.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

***N.

24.10.2016 12:58

Ma samo pomjeraj, nikoga ne pitaj. Bilo gore ili dole, vazno je da se pomjera i da nije kao prije. I neka nije kako treba, mi hocemo , nase' a ne vrijeme sa neba...

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

24.10.2016 15:11

Pomjeranjem kazaljke na satu sa zimskog na ljetno vreme ljudski rod pomjera nesvjesno svoju ljudsku svijet koje vise ne postoji u realnom vec laznom vremenu. Vreme je od Boga stvoreno i zato djavo zeli da promjeni vrijeme prema svojim shvacanjima i potrebama da ono vise nebude Bozije i Istinsko vec djavolsko i lazno!

Name

Jezik

24.10.2016 13:03

Tako je, pomjeramo kazaljku a ne sat.

ODGOVORITE