“Јаја смрти” нађена у 12 земаља ЕУ

Иако у БиХ нема спорних пошиљки из Пољске, гранични ветеринарски инспектори врше појачане контроле.

Босна и Херцеговина 23.10.2016 | 21:36
“Јаја смрти” нађена у 12 земаља ЕУ
У Босни и Херцеговини у овој години није било увоза јаја поријеклом из Пољске чије је конзумирање довело до смрти петогодишњег дјечака Мирка Видовића из мјеста Брегана у Хрватској, потврдио је за "Аваз" Љубомир Калаба, директор Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Калаба је на питање новинара да ли је на бх. тржишту било јаја заражених салмонелом и јесу ли потрошачи у опасности рекао да мјеста за панику нема. Он је објаснио да прекогранични промет живим животињама и храном анималног поријекла ова институција проводи путем граничне ветеринарске инспекције. Потврдио је да, иако у БиХ нема спорних пошиљки из Пољске, гранични ветеринарски инспектори појачано контролишу увоз јаја.

"Ми иначе не увозимо много јаја. Увозимо јаја из Србије, из које смо ове године имали 13 пошиљки. Грађани немају разлога за страх. Ипак, и поред тога, ми смо предузели мјере предострожности и дали упутство на граници да се свака евентуална пошиљка јаја шаље на контролу, из било које да је земље. У овој години сигурно нисмо увозили јаја из Пољске, али не могу рећи да ранијих година нисмо. Наше тржиште већином задовољавају домаћи произвођачи. Чињеница је да ту инспекција треба да контролише више њихову производњу како нам се не би десили овакви епидемиолошки случајеви тровања јајима", прича Калаба.

Драго Сандо, помоћник директора Агенције за безбњедност хране БиХ, казао је у изјави за "Аваз" да је ова агенција такође из Канцеларије за ветеринарство добила потврду да на тржишту БиХ нема отровних јаја.

Иначе, након што је загребачки "Јутарњи лист" открио случај заразе петерочлане породице из Брегане салмонелом, са смртним исходом петогодишњака, у готово цијелој Европској унији (ЕУ) завладала је паника.

На стотине хиљада јаја заражених салмонелом из Пољске нашло се у 12 од укупно 28 земаља ЕУ.

У систему РАСФФ ширење болести пријавиле су Холандија, Француска, Њемачка, Белгија, Данска, Финска, Велика Британија, Луксембург, Шведска, Норвешка, Пољска и Хрватска.

Хрватска је с тржишта повукла пољска јаја, у другим земљама углавном продавана у ресторанима и јавним кухињама. Министарство пољопривреде у Хрватској службено је саопштило да се спорна јаја, која су повучена из продаје, више неће увозити у Хрватску.

Страх је присутан и у Србији, али до сада тамо није потврђен ниједан случај тровања, нити спорних јаја с фарми из Пољске.

Према подацима Завода за јавно здравство Федерације БиХ, само у прошлој години забиљежено је 437 случајева тровања салмонелом. Могући знакови и симптоми су мучнина и повраћање, бол у стомаку, пролив, висока температура, главобоља, болови у мишићима, крв у столици.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

опрез

23.10.2016 19:43

Исто тако нам стизу и квалитетна сјемена за сјетву са запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муцак

23.10.2016 20:27

Пописам се на све земље које увозе јаја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво...

24.10.2016 08:51

Ма пописам се ја на народ кад ни коке висе неце да има!

Name

Босанчеро

24.10.2016 11:35

Браво мајсторе!Попишам се и ја и то с високог дуда.