“Jaja smrti” nađena u 12 zemalja EU

Iako u BiH nema spornih pošiljki iz Poljske, granični veterinarski inspektori vrše pojačane kontrole.

Bosna i Hercegovina 23.10.2016 | 21:36
“Jaja smrti” nađena u 12 zemalja EU
U Bosni i Hercegovini u ovoj godini nije bilo uvoza jaja porijeklom iz Poljske čije je konzumiranje dovelo do smrti petogodišnjeg dječaka Mirka Vidovića iz mjesta Bregana u Hrvatskoj, potvrdio je za "Avaz" Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Kalaba je na pitanje novinara da li je na bh. tržištu bilo jaja zaraženih salmonelom i jesu li potrošači u opasnosti rekao da mjesta za paniku nema. On je objasnio da prekogranični promet živim životinjama i hranom animalnog porijekla ova institucija provodi putem granične veterinarske inspekcije. Potvrdio je da, iako u BiH nema spornih pošiljki iz Poljske, granični veterinarski inspektori pojačano kontrolišu uvoz jaja.

"Mi inače ne uvozimo mnogo jaja. Uvozimo jaja iz Srbije, iz koje smo ove godine imali 13 pošiljki. Građani nemaju razloga za strah. Ipak, i pored toga, mi smo preduzeli mjere predostrožnosti i dali uputstvo na granici da se svaka eventualna pošiljka jaja šalje na kontrolu, iz bilo koje da je zemlje. U ovoj godini sigurno nismo uvozili jaja iz Poljske, ali ne mogu reći da ranijih godina nismo. Naše tržište većinom zadovoljavaju domaći proizvođači. Činjenica je da tu inspekcija treba da kontroliše više njihovu proizvodnju kako nam se ne bi desili ovakvi epidemiološki slučajevi trovanja jajima", priča Kalaba.

Drago Sando, pomoćnik direktora Agencije za bezbnjednost hrane BiH, kazao je u izjavi za "Avaz" da je ova agencija takođe iz Kancelarije za veterinarstvo dobila potvrdu da na tržištu BiH nema otrovnih jaja.

Inače, nakon što je zagrebački "Jutarnji list" otkrio slučaj zaraze peteročlane porodice iz Bregane salmonelom, sa smrtnim ishodom petogodišnjaka, u gotovo cijeloj Evropskoj uniji (EU) zavladala je panika.

Na stotine hiljada jaja zaraženih salmonelom iz Poljske našlo se u 12 od ukupno 28 zemalja EU.

U sistemu RASFF širenje bolesti prijavile su Holandija, Francuska, Njemačka, Belgija, Danska, Finska, Velika Britanija, Luksemburg, Švedska, Norveška, Poljska i Hrvatska.

Hrvatska je s tržišta povukla poljska jaja, u drugim zemljama uglavnom prodavana u restoranima i javnim kuhinjama. Ministarstvo poljoprivrede u Hrvatskoj službeno je saopštilo da se sporna jaja, koja su povučena iz prodaje, više neće uvoziti u Hrvatsku.

Strah je prisutan i u Srbiji, ali do sada tamo nije potvrđen nijedan slučaj trovanja, niti spornih jaja s farmi iz Poljske.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, samo u prošloj godini zabilježeno je 437 slučajeva trovanja salmonelom. Mogući znakovi i simptomi su mučnina i povraćanje, bol u stomaku, proliv, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, krv u stolici.

Izvor: Dnevni avaz

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

oprez

23.10.2016 19:43

Isto tako nam stizu i kvalitetna sjemena za sjetvu sa zapada.

ODGOVORITE
Name

Mucak

23.10.2016 20:27

Popisam se na sve zemlje koje uvoze jaja!

ODGOVORITE
Name

Bravo...

24.10.2016 08:51

Ma popisam se ja na narod kad ni koke vise nece da ima!

Name

Bosančero

24.10.2016 11:35

Bravo majstore!Popišam se i ja i to s visokog duda.