Какав је заиста квалитет горива на тржишту у БиХ?

Гориво у Босни и Херцеговини често је предмет расправа политичара, стручњака, медија и возача, посебно када је ријеч о квалитету и цијени горива које се нуди на нашем тржишту.

Босна и Херцеговина 22.10.2016 | 18:48
Какав је заиста квалитет горива на тржишту у БиХ?
И док бројни возачи тврде да је гориво неодговарајућег квалитета, Миленко Бошковић, предсједник Удружења промета нафте и нафтних деривата Федерације БиХ каже како гориво у БиХ не одступа нимало од оних горива која се могу пронаћи на бензинским пумпама у регији па и у Европској унији. 

Оваквим ставом, ипак, нису задовољни корисници нафтних деривата у БиХ, који наглашавају да квалитативне недостатке препознају према повећаној потрошњи, слабој снази мотора, али и честим кваровима, преноси Вечерњи лист.

Бошковић све то негира и каже да је промет нафтом и нафтним прерађевинама најконтролисанија бранша у БиХ и контролише се чешће него храна.

"Гориво које се може увести у БиХ је евро норме 591 за дизел, односно евро норме 228 за бензин и оно је највишег степена квалитета. Допуштена је и продаја евро норме 4 домаћег горива из рафинерије у Босанском Броду", казао је прије неколико дана Бошковић за БХ радио

Федерални инспектор за квалитет текућих горива Муамер Терзић каже да је процедура контроле текућих горива јасна и прописана је законом на нивоу ентитета.

"Правилник о квалитети текућих горива, који прописује Министарство енергетике Федерације Босне и Херцеговине на темељу одлуке, врши надзор и надгледање контроле свих добављача на подручју БиХ. Они за одређене представнике добављача прописују број узорака за анализу" казао је Терзић, чиме је наглашено да је додатно смањена могућност малверзација у овој бранши.

Иначе, Босна и Херцеговина, уз Македонију, још има најјефтиније гориво у регији, због чега неријетко возачи из сусједних земаља точе гориво на нашим бензинским пумпама и не жале се на његов квалитет.

Тренутна цијена литра бензина на већини бензинских пумпи у Федерацији Босне и Херцеговине је 1,91, а дизела 1,85 конвертибилних марака.

У Републици Српској цијене су нешто ниже.
 
(Вечерњи лист)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Смеце

22.10.2016 17:53

Све је то исто смеце само су разлиците наљепнице варка за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е цуј овог

22.10.2016 18:13

Па кад си тако паметан кандидуј се за предсједника ти знас о наљепницама сваста

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

22.10.2016 20:36

Ако је тако контролисано, како су они продавали просле године уље под дизел на десетак пумпи, ко зна колико година је то исло тако, колико аута унистено и ко це стету надокнадити? Дрзава узима 90 фенинга на литру горива,а никакву одговорност нема за оно сто сипамо у резервоар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.10.2016 21:12

Газпром је покварио дизел.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боривоје

24.10.2016 20:45

И супер 100. Ни близу онога што би требао бити.

Name

хе хе хе

23.10.2016 07:20

Добар је. Казе: "...квалитет горива у БиХ је... ...који се могу пронаци..." Како да се схвати ова прица? Мозе се у ЕУ и региону пронаци исти квалитет погонских горива,само треба дуго тразити или...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

возац

23.10.2016 10:15

Супер 98 октана нема ту октанску вриједност односно снагу. Додају адитиве да лазно подигну октане а снаге нема.

ОДГОВОРИТЕ