Kakav je zaista kvalitet goriva na tržištu u BiH?

Gorivo u Bosni i Hercegovini često je predmet rasprava političara, stručnjaka, medija i vozača, posebno kada je riječ o kvalitetu i cijeni goriva koje se nudi na našem tržištu.

Bosna i Hercegovina 22.10.2016 | 18:48
Kakav je zaista kvalitet goriva na tržištu u BiH?
I dok brojni vozači tvrde da je gorivo neodgovarajućeg kvaliteta, Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometa nafte i naftnih derivata Federacije BiH kaže kako gorivo u BiH ne odstupa nimalo od onih goriva koja se mogu pronaći na benzinskim pumpama u regiji pa i u Evropskoj uniji. 

Ovakvim stavom, ipak, nisu zadovoljni korisnici naftnih derivata u BiH, koji naglašavaju da kvalitativne nedostatke prepoznaju prema povećanoj potrošnji, slaboj snazi motora, ali i čestim kvarovima, prenosi Večernji list.

Bošković sve to negira i kaže da je promet naftom i naftnim prerađevinama najkontrolisanija branša u BiH i kontroliše se češće nego hrana.

"Gorivo koje se može uvesti u BiH je evro norme 591 za dizel, odnosno evro norme 228 za benzin i ono je najvišeg stepena kvaliteta. Dopuštena je i prodaja evro norme 4 domaćeg goriva iz rafinerije u Bosanskom Brodu", kazao je prije nekoliko dana Bošković za BH radio

Federalni inspektor za kvalitet tekućih goriva Muamer Terzić kaže da je procedura kontrole tekućih goriva jasna i propisana je zakonom na nivou entiteta.

"Pravilnik o kvaliteti tekućih goriva, koji propisuje Ministarstvo energetike Federacije Bosne i Hercegovine na temelju odluke, vrši nadzor i nadgledanje kontrole svih dobavljača na području BiH. Oni za određene predstavnike dobavljača propisuju broj uzoraka za analizu" kazao je Terzić, čime je naglašeno da je dodatno smanjena mogućnost malverzacija u ovoj branši.

Inače, Bosna i Hercegovina, uz Makedoniju, još ima najjeftinije gorivo u regiji, zbog čega nerijetko vozači iz susjednih zemalja toče gorivo na našim benzinskim pumpama i ne žale se na njegov kvalitet.

Trenutna cijena litra benzina na većini benzinskih pumpi u Federaciji Bosne i Hercegovine je 1,91, a dizela 1,85 konvertibilnih maraka.

U Republici Srpskoj cijene su nešto niže.
 
(Večernji list)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Smece

22.10.2016 17:53

Sve je to isto smece samo su razlicite naljepnice varka za narod.

ODGOVORITE
Name

E cuj ovog

22.10.2016 18:13

Pa kad si tako pametan kandiduj se za predsjednika ti znas o naljepnicama svasta

ODGOVORITE
Name

dejanpd

22.10.2016 20:36

Ako je tako kontrolisano, kako su oni prodavali prosle godine ulje pod dizel na desetak pumpi, ko zna koliko godina je to islo tako, koliko auta unisteno i ko ce stetu nadoknaditi? Drzava uzima 90 feninga na litru goriva,a nikakvu odgovornost nema za ono sto sipamo u rezervoar.

ODGOVORITE
Name

Dragan

22.10.2016 21:12

Gazprom je pokvario dizel.

ODGOVORITE
Name

Borivoje

24.10.2016 20:45

I super 100. Ni blizu onoga što bi trebao biti.

Name

he he he

23.10.2016 07:20

Dobar je. Kaze: "...kvalitet goriva u BiH je... ...koji se mogu pronaci..." Kako da se shvati ova prica? Moze se u EU i regionu pronaci isti kvalitet pogonskih goriva,samo treba dugo traziti ili...?

ODGOVORITE
Name

vozac

23.10.2016 10:15

Super 98 oktana nema tu oktansku vrijednost odnosno snagu. Dodaju aditive da lazno podignu oktane a snage nema.

ODGOVORITE