Тужилаштва слијепа на притиске и лажи

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ ради у складу са изборним правилима, а они којима то не одговара, јер не нуди епилог какав би хтјели, посежу за разним методима притиска, што је недопустиво. Поручио је то члан ЦИК-а Бранко Петрић наводећи да то посебно илуструје посљедња кривична пријава коју су Тужилаштву БиХ против чланова ЦИК-а поднијела бошњачка удружења из Сребренице незадовољна изборним резултатом.

Босна и Херцеговина 22.10.2016 | 21:58
Тужилаштва слијепа на притиске и лажи
ЦИК је на сједници у четвртак увече одбацио свих 25 захтјева за поновно бројање гласова. Захтјеви су одбијени због непотпуности и јер су поднесени од стране неовлашћеног лица. Међу одбијенима је и захтјев за поновно бројање гласова у Сребреници који је поднио бошњачки кандидат за начелника Ћамил Дураковић након што је потврђена побједа кандидата свих српских странака Младена Грујичића.

"Тужилаштва жмуре на ситуације попут ове са Сребреницом умјесто да прекину праксу толерисања лажних пријављивања за кривична дјела. Пријава је поднесена не да би случај на који се односи био процесуиран, него да буде извршен притисак на оне који примјењују закон", казао је Петрић.

Он наглашава да је јасан притисак на чланове ЦИК-а.

"Критичне ситуације као што су Сребреница и Столац, те укључивање интереса и неких функционера који путем медија тумаче закон и пријете затвором, јасан су доказ за то. То је недопустив притисак. Нажалост, ни дежурне галамџије се не оглашавају на непримјерене пријетње члановима ЦИК-а", рекао је Петрић.



Изборни закон БиХ је, каже Петрић, без обзира на техничке измјене које је претрпио пред расписивање овогодишњих избора, зрео за темељне промјене и поједностављења у сваком смислу како би биле избјегнуте ситуације које угрожавају изборни процес.

Бранко Петрић је, говорећи о ситуацији у Стоцу након што је прекинуто гласање на изборни дан, истакао да вјерује да ће на крају бити све ријешено у складу са законом.

"ЦИК је обавезан да из изборног процеса елиминише све који су довели до саботаже избора у тој општини. Избори ће бити поновљени, али морамо утврдити одговорне", рекао је Петрић.

Поновно бројање гласова са октобарских локалних избора у БиХ на 52 бирачка мјеста почеће данас у Главном центру за бројање у Сарајеву.

Почетак поновног бројања предвиђен је за 15.00 часова.

Централна изборна комисија БиХ јуче је усвојила захтјеве за понављање бројања гласова са октобарских локалних избора на 52 бирачка мјеста.

Као неосноване, непотпуне или јер их је поднијело неовлаштено лице, ЦИК је одбацио већи број приговора и захтјева за поновно бројање, те неколико иницијатива за поништавање избора, које су оцијењене као недозвољене.

Међу иницијативама за поништење избора јесте и иницијатива Коалиције "Бијељина побјеђује" која се односи на овај град, као и иницијатива СНСД-а за поништење избора у Добоју.

На сједници у Сарајеву речено је да је ЦИК-у БиХ стигао и један број неблаговремених захтјева за поновљено бројање.

Према непотпуним подацима, ЦИК БиХ обрадио је око 250 захтјева за поновљено бројање, а извјестан број још је у раду.

Извор: Глас Српске/Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

всто

23.10.2016 11:07

Проблем,је сто дрзавне институције ,лазу и дају нетацне податке дуду и тузиластву у поступцима и нико не одговара за такве незаконите радње.То тузиластва и судови знају.

ОДГОВОРИТЕ