Tužilaštva slijepa na pritiske i laži

Centralna izborna komisija (CIK) BiH radi u skladu sa izbornim pravilima, a oni kojima to ne odgovara, jer ne nudi epilog kakav bi htjeli, posežu za raznim metodima pritiska, što je nedopustivo. Poručio je to član CIK-a Branko Petrić navodeći da to posebno ilustruje posljednja krivična prijava koju su Tužilaštvu BiH protiv članova CIK-a podnijela bošnjačka udruženja iz Srebrenice nezadovoljna izbornim rezultatom.

Bosna i Hercegovina 22.10.2016 | 21:58
Tužilaštva slijepa na pritiske i laži
CIK je na sjednici u četvrtak uveče odbacio svih 25 zahtjeva za ponovno brojanje glasova. Zahtjevi su odbijeni zbog nepotpunosti i jer su podneseni od strane neovlašćenog lica. Među odbijenima je i zahtjev za ponovno brojanje glasova u Srebrenici koji je podnio bošnjački kandidat za načelnika Ćamil Duraković nakon što je potvrđena pobjeda kandidata svih srpskih stranaka Mladena Grujičića.

"Tužilaštva žmure na situacije poput ove sa Srebrenicom umjesto da prekinu praksu tolerisanja lažnih prijavljivanja za krivična djela. Prijava je podnesena ne da bi slučaj na koji se odnosi bio procesuiran, nego da bude izvršen pritisak na one koji primjenjuju zakon", kazao je Petrić.

On naglašava da je jasan pritisak na članove CIK-a.

"Kritične situacije kao što su Srebrenica i Stolac, te uključivanje interesa i nekih funkcionera koji putem medija tumače zakon i prijete zatvorom, jasan su dokaz za to. To je nedopustiv pritisak. Nažalost, ni dežurne galamdžije se ne oglašavaju na neprimjerene prijetnje članovima CIK-a", rekao je Petrić.



Izborni zakon BiH je, kaže Petrić, bez obzira na tehničke izmjene koje je pretrpio pred raspisivanje ovogodišnjih izbora, zreo za temeljne promjene i pojednostavljenja u svakom smislu kako bi bile izbjegnute situacije koje ugrožavaju izborni proces.

Branko Petrić je, govoreći o situaciji u Stocu nakon što je prekinuto glasanje na izborni dan, istakao da vjeruje da će na kraju biti sve riješeno u skladu sa zakonom.

"CIK je obavezan da iz izbornog procesa eliminiše sve koji su doveli do sabotaže izbora u toj opštini. Izbori će biti ponovljeni, ali moramo utvrditi odgovorne", rekao je Petrić.

Ponovno brojanje glasova sa oktobarskih lokalnih izbora u BiH na 52 biračka mjesta počeće danas u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Početak ponovnog brojanja predviđen je za 15.00 časova.

Centralna izborna komisija BiH juče je usvojila zahtjeve za ponavljanje brojanja glasova sa oktobarskih lokalnih izbora na 52 biračka mjesta.

Kao neosnovane, nepotpune ili jer ih je podnijelo neovlašteno lice, CIK je odbacio veći broj prigovora i zahtjeva za ponovno brojanje, te nekoliko inicijativa za poništavanje izbora, koje su ocijenjene kao nedozvoljene.

Među inicijativama za poništenje izbora jeste i inicijativa Koalicije "Bijeljina pobjeđuje" koja se odnosi na ovaj grad, kao i inicijativa SNSD-a za poništenje izbora u Doboju.

Na sjednici u Sarajevu rečeno je da je CIK-u BiH stigao i jedan broj neblagovremenih zahtjeva za ponovljeno brojanje.

Prema nepotpunim podacima, CIK BiH obradio je oko 250 zahtjeva za ponovljeno brojanje, a izvjestan broj još je u radu.

Izvor: Glas Srpske/Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vsto

23.10.2016 11:07

Problem,je sto drzavne institucije ,lazu i daju netacne podatke dudu i tuzilastvu u postupcima i niko ne odgovara za takve nezakonite radnje.To tuzilastva i sudovi znaju.

ODGOVORITE