Најбољи и најгори шећери за прије и после тренинга

Многи стручњаци сматрају да је шећер један од највећих непријатеља здравља, узимајући у обзир да конзумирање превише шећера води ка гојазности, срчаним болестима и дијабетесу. Добре вести: шећер нам је потребан, поготово ако сте активни.

Здравље 21.10.2016 | 17:01
Најбољи и најгори шећери за прије и после тренинга
Али, било да активно тренирате или не, са шећером треба бити опрезан, јер тело на различите начине прерађује различите врсте шећера. Ево које врсте шећера треба јести пре, а које после тренинга.

Глукоза – налази се у воћу, пастама и хлебу. Она је најједноставнија врста шећера и њега тело најефикасније разгражује, иде право у крвоток и због тога је најбоља опција пре тренинга.

Фруктоза – још један моносахарид као и глукоза, који се налази у воћу, воћним соковима, меду и поврћу. Јетра га спречава да одмах оде у крвоток, па тако вишак може директно да утиче на гојење. Како бисте избегли ово, држите се на две чаше воћа дневно и смањите количине сокова које конзумирате. Најбоља опција, пре тренинга.

Сахароза – овај дисахарид потиче од биљака попут шећерне трске, а што се тиче хране, највише га има у колачима. Препоручује се уношење овог шећера након тренинга, јер се он дели на једнаке делове глукозе и фруктозе, улази у крвоток, где протеин даље шаље глукозу у мишићне ћелије за добијање енергије.

Малтоза – нема га често у храни, али се често користи за производњу пива. Не препоручује конзумирање пре тренинга.

Лактоза – налази се у млеку и млечним производима. Многи људи нису толерантни на лактозу па се њима, али и онима који јесу ,за сваки случај, не препоручује конзумирање пре тренинга.

Сваки од ових шећера на различите начине производи енергију у мишићима. Како бисте напумпали више шећера у мишиће можете да користите два или три различита истовремено, уместо само једног.

Наука подржава ову тврдњу, показујући у разним студијама да тело брже оксидира глукозу и фруктозу ако их једете заједно. Једна ужина може да се састоји заједно од кокица, банана и јабука.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар