Руси скинули рампу за воће и поврће из БиХ

Русија је данас укинула забрану увоза воћа и поврћа из БиХ, саопштио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић. Забрана је стављена ван снаге након потписивања протокола између Руске фитосанитарне службе и институција БиХ.

Босна и Херцеговина 21.10.2016 | 22:59
Руси скинули рампу за воће и поврће из БиХ
Након што су отклоњене све препреке, Руска федерација подигла је рампу за воћаре и повртаре из БиХ. Са дозволом са извоз на руско тржиште стигла су и нова правила, те појачане мјере.

Потписани протокол подразумијева и успоставу електронске базе података испоруке воћа и поврћа, која ће служити за дневну контролу и провјеру. Предвиђен је и регистар извозника из БиХ у Русију, те оних пољопривредних произвођача који то нису.

“Ове регистре успоставиће ентитети и дистрикт Брчко, али ће бити обједињени у Управи за заштиту здравља биља БиХ, која ће бити одговорна према руској страни за фитосанитарну и здравствену исправност производа који долазе из БиХ и биће гарант да је оно што је испоручено руској страни босанскохерцеговачког поријекла”, изјавио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић.

У Управи за заштиту здравља биља БиХ истичу да су инспекторати ентитета и Брчко дистрикта адекватно реаговали и исправили уочене неправилности, нарочито у погледу проблема у вези са доступношћу сертификата и печата, тако да, бар како тврде, не би требало да се очекују такви прекршаји у наредном периоду.

“Мислим да су и они потпуно свјесни да такви пропусти могу имати озбиљне посљедице и у овом тренутку вјерујем да владају ситуацијом и да таквих поновљених прекршаја неће и не би требало да буде”, истиче директор Управе за заштиту здравља биља Раденко Радовић.

Извоз воћа и поврћа у Русију у првој половини ове године дешавао се током цијеле 2015. године, што је, како кажу у ресорном министарству био и разлог доласка Руске фитосанитарне инспекције.

Ипак, сматра Шаровић, руска страна увјерила се да БиХ има капацитете за извоз и преко количине која је забиљежена у овој години.

“Моја процјена је да БиХ има капацитет у овом тренутку за извоз на руско тржиште око сто милиона марака, далеко више и од могућих процјена извоза за 2016. годину”, сматра Шаровић.

Министар Шаровић напомиње да ће потписани Протокол са руском страном значајно унаприједити фитосанитарни сектор у БиХ, те да ће он гарантовати да је роба здравствено исправна и према руским стандардима.



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Зоол

21.10.2016 12:32

А сада одговорност за то зашто су биле забране,ко је муљао петљао и нерадио свој посао.Без тога џаба су нам укидали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

21.10.2016 13:38

Слазем се са тобом.Немозе господин Саровиц цијело вријеме исправљати криве Дрине...

Name

Црни

21.10.2016 12:36

Касно марко на Косово стизе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

21.10.2016 14:38

Министре:Где да набавимо воце кад га и сами увозимо.

Name

Ре

21.10.2016 15:04

Једино да им продајемо ракију у коју је отишло воће...

Name

Бн69

21.10.2016 14:12

Сад ћемо ми њима банане и киви из наших пластеника да извозимо.Варамо људе ,добро је овај човјек уопсте ,поред оваквих дебила ,успио иста да направи .

ОДГОВОРИТЕ