Rusi skinuli rampu za voće i povrće iz BiH

Rusija je danas ukinula zabranu uvoza voća i povrća iz BiH, saopštio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović. Zabrana je stavljena van snage nakon potpisivanja protokola između Ruske fitosanitarne službe i institucija BiH.

Bosna i Hercegovina 21.10.2016 | 22:59
Rusi skinuli rampu za voće i povrće iz BiH
Nakon što su otklonjene sve prepreke, Ruska federacija podigla je rampu za voćare i povrtare iz BiH. Sa dozvolom sa izvoz na rusko tržište stigla su i nova pravila, te pojačane mjere.

Potpisani protokol podrazumijeva i uspostavu elektronske baze podataka isporuke voća i povrća, koja će služiti za dnevnu kontrolu i provjeru. Predviđen je i registar izvoznika iz BiH u Rusiju, te onih poljoprivrednih proizvođača koji to nisu.

“Ove registre uspostaviće entiteti i distrikt Brčko, ali će biti objedinjeni u Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH, koja će biti odgovorna prema ruskoj strani za fitosanitarnu i zdravstvenu ispravnost proizvoda koji dolaze iz BiH i biće garant da je ono što je isporučeno ruskoj strani bosanskohercegovačkog porijekla”, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović.

U Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH ističu da su inspektorati entiteta i Brčko distrikta adekvatno reagovali i ispravili uočene nepravilnosti, naročito u pogledu problema u vezi sa dostupnošću sertifikata i pečata, tako da, bar kako tvrde, ne bi trebalo da se očekuju takvi prekršaji u narednom periodu.

“Mislim da su i oni potpuno svjesni da takvi propusti mogu imati ozbiljne posljedice i u ovom trenutku vjerujem da vladaju situacijom i da takvih ponovljenih prekršaja neće i ne bi trebalo da bude”, ističe direktor Uprave za zaštitu zdravlja bilja Radenko Radović.

Izvoz voća i povrća u Rusiju u prvoj polovini ove godine dešavao se tokom cijele 2015. godine, što je, kako kažu u resornom ministarstvu bio i razlog dolaska Ruske fitosanitarne inspekcije.

Ipak, smatra Šarović, ruska strana uvjerila se da BiH ima kapacitete za izvoz i preko količine koja je zabilježena u ovoj godini.

“Moja procjena je da BiH ima kapacitet u ovom trenutku za izvoz na rusko tržište oko sto miliona maraka, daleko više i od mogućih procjena izvoza za 2016. godinu”, smatra Šarović.

Ministar Šarović napominje da će potpisani Protokol sa ruskom stranom značajno unaprijediti fitosanitarni sektor u BiH, te da će on garantovati da je roba zdravstveno ispravna i prema ruskim standardima.



BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Zool

21.10.2016 12:32

A sada odgovornost za to zašto su bile zabrane,ko je muljao petljao i neradio svoj posao.Bez toga džaba su nam ukidali.

ODGOVORITE
Name

miki

21.10.2016 13:38

Slazem se sa tobom.Nemoze gospodin Sarovic cijelo vrijeme ispravljati krive Drine...

Name

Crni

21.10.2016 12:36

Kasno marko na Kosovo stize!

ODGOVORITE
Name

nnn

21.10.2016 14:38

Ministre:Gde da nabavimo voce kad ga i sami uvozimo.

Name

Re

21.10.2016 15:04

Jedino da im prodajemo rakiju u koju je otišlo voće...

Name

Bn69

21.10.2016 14:12

Sad ćemo mi njima banane i kivi iz naših plastenika da izvozimo.Varamo ljude ,dobro je ovaj čovjek uopste ,pored ovakvih debila ,uspio ista da napravi .

ODGOVORITE