Ко све у БиХ има цјелодневну заштиту?

Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ врши физичку и техничку заштиту 27 особа на нивоу Босне и Херцеговине, потврђено је за Н1 у овој у овој институцији.

Босна и Херцеговина 20.10.2016 | 07:42
Ко све у БиХ има цјелодневну заштиту?
То се односи на чланове Предсједништва БиХ, предсједавајућег и министре у Савјету министара БиХ, чланове колегија оба дома Парламентарне скупштине БиХ, главног тужиоца Тужилаштва БиХ, предсједника Суда БиХ и особе које се штите по одлуци директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

Све особе које Дирекција штити имају заштиту 24 часа на дан. Непосредну физичку заштиту не користи пет штићених особа иако на то имају право, саопштили су у Дирекцији. Но, њихова имена нисмо сазнали будући да се тај податак у овој институцији третира као - тајни.

Занимао нас је податак о тачном броју полицијских службеника који су током путовања и борвака у Аустрији уз предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.

"Информацију о прецизном броју полицијских службеника Дирекције који су у пратњи предсједавајућег Предсједништва БиХ Вам не можемо уступити јер се наведени податак у складу са важећим прописима третира као тајни податак", казали су нам у Дирекцији.

Подсјећамо, аустријски медији (Дер Стандард) писали су да је предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић у Бечу на одмору.

Навели су да се у његовој пратњи налазе три особе, седам тјелохранитеља и четири државна возила. Из кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ касније је саопштено да наводи Дер Стандарда нису тачни јер је на путу дупло мањи број од оног који се спомиње у тексту. Саопштили су да се Бакир Изетбеговић налази на четверодневном годишњем одмору у Аустрији са супругом и да лично плаћа трошкове њиховог смјештаја и боравка.

Осим овога, занимао нас је и податак о висини годишњих трошкова ангажовања полицијских службеника на штићењу високопозиционираних особа у БиХ.

"Није могуће са прецизношћу утврдити јер трошкови зависе од обима и врсте заштите, односно безбједносне процјене на темељу које се одређује заштита, те обима протоколарних активности штићене особе", саопштили су за Н1 из Дирекције.

Иначе, питање обезбјеђења високопозиционираних званичника у Босни и Херцеговини уређено је Упутством о обиму и начину вршења послова физичког и техничког обезбјеђења личности, објеката и имовине из 2005. године. Упутство је тада донио Савјет министара Босне и Херцеговине. Врло важне личности (ВИП личности) које се непосредно обезбјеђују и прате у кретању, сходно упутству, подијељене су у три категорије и то према нивоу државне функције коју обављају.

ПРВА КАТЕГОРИЈА – чланови Предсједништва БиХ; предсједавајући Савјета министара БиХ; страни званичници у БиХ;

ДРУГА КАТЕГОРИЈА – замјеник предсједавајућег у Савјету министара БиХ (министар иностраних послова), замјеник предсједавајућег у Савјету министара БиХ (министар безбједности), главни тужилац Тужилаштва БиХ, предсједавајући Дома народа ПС БиХ, предсједавајући Представничког дома ПС БиХ, министри у Савјету министара БиХ;

ТРЕЋА КАТЕГОРИЈА – предсједавајући Дома народа ПС БиХ (изван мандата предсједавања); предсједавајући Представничког дома ПС БиХ (изван мандата предсједавања), ВИП личности које се непосредно обезбјеђују по Одлуци Савјета министара БиХ и ВИП личности које се непосредно обезбјеђују по одлуци директора Дирекције.

Извор: Н1
Фото: Реутерс

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ЉИЉАН

20.10.2016 06:25

ПА ЦЕГА СЕ БОЈИТЕ ПОСТЕЊАЦИНЕ,како цете кад будете изасли на улицу без пратње....РАЗМИСЛИТЕ МАЛО О ОВОМЕ ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

срамора

20.10.2016 07:09

Све то треба укинути.У Данској сви иду бициклом или бусом на посао ста ове фукаре мусле да су краљеви и цареви.Мрс!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

20.10.2016 07:43

Они се боје и своје сјенке, а да се небоје сопственог народа. Зато и имају толико обезбјеђење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа

20.10.2016 08:00

Добра Слика припадника специјалне јединице Зеницко Добојског кантона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

20.10.2016 08:25

Има ту и обезбјеђења особа из пријатељско-познаничко-страначке категорије. Прије пар година, вршено је обезбјеђење стана једног функционера безбједносне агенције. Након неколико мјесеци установљено је да то није његов стан, већ од љубавнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

з

20.10.2016 08:57

Ко штити нас , кад се ви возите улицама , брзо и бијесно као фурије !

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

20.10.2016 09:25

Бас тако