Ko sve u BiH ima cjelodnevnu zaštitu?

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH vrši fizičku i tehničku zaštitu 27 osoba na nivou Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za N1 u ovoj u ovoj instituciji.

Bosna i Hercegovina 20.10.2016 | 07:42
Ko sve u BiH ima cjelodnevnu zaštitu?
To se odnosi na članove Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg i ministre u Savjetu ministara BiH, članove kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, predsjednika Suda BiH i osobe koje se štite po odluci direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Sve osobe koje Direkcija štiti imaju zaštitu 24 časa na dan. Neposrednu fizičku zaštitu ne koristi pet štićenih osoba iako na to imaju pravo, saopštili su u Direkciji. No, njihova imena nismo saznali budući da se taj podatak u ovoj instituciji tretira kao - tajni.

Zanimao nas je podatak o tačnom broju policijskih službenika koji su tokom putovanja i borvaka u Austriji uz predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

"Informaciju o preciznom broju policijskih službenika Direkcije koji su u pratnji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Vam ne možemo ustupiti jer se navedeni podatak u skladu sa važećim propisima tretira kao tajni podatak", kazali su nam u Direkciji.

Podsjećamo, austrijski mediji (Der Standard) pisali su da je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u Beču na odmoru.

Naveli su da se u njegovoj pratnji nalaze tri osobe, sedam tjelohranitelja i četiri državna vozila. Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH kasnije je saopšteno da navodi Der Standarda nisu tačni jer je na putu duplo manji broj od onog koji se spominje u tekstu. Saopštili su da se Bakir Izetbegović nalazi na četverodnevnom godišnjem odmoru u Austriji sa suprugom i da lično plaća troškove njihovog smještaja i boravka.

Osim ovoga, zanimao nas je i podatak o visini godišnjih troškova angažovanja policijskih službenika na štićenju visokopozicioniranih osoba u BiH.

"Nije moguće sa preciznošću utvrditi jer troškovi zavise od obima i vrste zaštite, odnosno bezbjednosne procjene na temelju koje se određuje zaštita, te obima protokolarnih aktivnosti štićene osobe", saopštili su za N1 iz Direkcije.

Inače, pitanje obezbjeđenja visokopozicioniranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini uređeno je Uputstvom o obimu i načinu vršenja poslova fizičkog i tehničkog obezbjeđenja ličnosti, objekata i imovine iz 2005. godine. Uputstvo je tada donio Savjet ministara Bosne i Hercegovine. Vrlo važne ličnosti (VIP ličnosti) koje se neposredno obezbjeđuju i prate u kretanju, shodno uputstvu, podijeljene su u tri kategorije i to prema nivou državne funkcije koju obavljaju.

PRVA KATEGORIJA – članovi Predsjedništva BiH; predsjedavajući Savjeta ministara BiH; strani zvaničnici u BiH;

DRUGA KATEGORIJA – zamjenik predsjedavajućeg u Savjetu ministara BiH (ministar inostranih poslova), zamjenik predsjedavajućeg u Savjetu ministara BiH (ministar bezbjednosti), glavni tužilac Tužilaštva BiH, predsjedavajući Doma naroda PS BiH, predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH, ministri u Savjetu ministara BiH;

TREĆA KATEGORIJA – predsjedavajući Doma naroda PS BiH (izvan mandata predsjedavanja); predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH (izvan mandata predsjedavanja), VIP ličnosti koje se neposredno obezbjeđuju po Odluci Savjeta ministara BiH i VIP ličnosti koje se neposredno obezbjeđuju po odluci direktora Direkcije.

Izvor: N1
Foto: Reuters

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

LJILJAN

20.10.2016 06:25

PA CEGA SE BOJITE POSTENJACINE,kako cete kad budete izasli na ulicu bez pratnje....RAZMISLITE MALO O OVOME ,

ODGOVORITE
Name

sramora

20.10.2016 07:09

Sve to treba ukinuti.U Danskoj svi idu biciklom ili busom na posao sta ove fukare musle da su kraljevi i carevi.Mrs!

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

20.10.2016 07:43

Oni se boje i svoje sjenke, a da se neboje sopstvenog naroda. Zato i imaju toliko obezbjeđenje.

ODGOVORITE
Name

Opa

20.10.2016 08:00

Dobra Slika pripadnika specijalne jedinice Zenicko Dobojskog kantona.

ODGOVORITE
Name

Лија

20.10.2016 08:25

Има ту и обезбјеђења особа из пријатељско-познаничко-страначке категорије. Прије пар година, вршено је обезбјеђење стана једног функционера безбједносне агенције. Након неколико мјесеци установљено је да то није његов стан, већ од љубавнице.

ODGOVORITE
Name

z

20.10.2016 08:57

Ko štiti nas , kad se vi vozite ulicama , brzo i bijesno kao furije !

ODGOVORITE
Name

xxxx

20.10.2016 09:25

Bas tako