Озбиљно приступити преговорима са ЕУ

У Брчком су данас о припремама за одговоре на питања из Упитника Европске комисије разговарали представници институција које ће учествовати у овом процесу у БиХ.

Босна и Херцеговина 19.10.2016 | 19:20
Озбиљно приступити преговорима са ЕУ
О методологоји припрема, систему координације, смјерницама за израду одговора и искуствима из региона, упознати су чланови влада и институција Брчко дистрикта и Посавског кантона.

Упитник Европске комисије о стању законодавства на свим нивоима власти за све области живота у БиХ, што је услов за позитивно мишљење о кандидатури и стицање статуса кандидата, обиман је, изазован и сложен процес који, кажу у Дирекцији за европске интеграције, захтијева јединствену методологију.

„Ми смо те послове и до сада радили. Радили смо упитнике, документе за Европску комсију са свим органима власти у БиХ. Међутим, до сада нисмо имали овако свеобухватан задатак гдје се ради преглед стања у свим областима. Због тога смо озбиљно припремили методолошка упустава и искуства из региона, како би на што квалитетнији начин дефинисали и одговоре“, каже Дарија Рамљак из Дирекције за европске интеграције БиХ.

БиХ очекује пакет од око 3.000 питања везаних за 33 поглавља, за што ће на нивоу БиХ радити исто толико радних група.

Актери у изради одговора су, истичу, спремни да заврше свој дио посла, али подсјећају да је за сва спорна политичка питања надлежан механизам координације, чија ће ефикасност диктирати темпо усаглашавања цјеловитог законодавног оквира и евентуалног позитивног мишљења о кандидатури БиХ за чланство у ЕУ.

(БН телевизија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пиxy

19.10.2016 17:31

Има ли код нас одговорности политике уопште? Сносе ли они какве посљедице за лош рад?

ОДГОВОРИТЕ