Ozbiljno pristupiti pregovorima sa EU

U Brčkom su danas o pripremama za odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije razgovarali predstavnici institucija koje će učestvovati u ovom procesu u BiH.

Bosna i Hercegovina 19.10.2016 | 19:20
Ozbiljno pristupiti pregovorima sa EU
O metodologoji priprema, sistemu koordinacije, smjernicama za izradu odgovora i iskustvima iz regiona, upoznati su članovi vlada i institucija Brčko distrikta i Posavskog kantona.

Upitnik Evropske komisije o stanju zakonodavstva na svim nivoima vlasti za sve oblasti života u BiH, što je uslov za pozitivno mišljenje o kandidaturi i sticanje statusa kandidata, obiman je, izazovan i složen proces koji, kažu u Direkciji za evropske integracije, zahtijeva jedinstvenu metodologiju.

„Mi smo te poslove i do sada radili. Radili smo upitnike, dokumente za Evropsku komsiju sa svim organima vlasti u BiH. Međutim, do sada nismo imali ovako sveobuhvatan zadatak gdje se radi pregled stanja u svim oblastima. Zbog toga smo ozbiljno pripremili metodološka upustava i iskustva iz regiona, kako bi na što kvalitetniji način definisali i odgovore“, kaže Darija Ramljak iz Direkcije za evropske integracije BiH.

BiH očekuje paket od oko 3.000 pitanja vezanih za 33 poglavlja, za što će na nivou BiH raditi isto toliko radnih grupa.

Akteri u izradi odgovora su, ističu, spremni da završe svoj dio posla, ali podsjećaju da je za sva sporna politička pitanja nadležan mehanizam koordinacije, čija će efikasnost diktirati tempo usaglašavanja cjelovitog zakonodavnog okvira i eventualnog pozitivnog mišljenja o kandidaturi BiH za članstvo u EU.

(BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pixy

19.10.2016 17:31

Ima li kod nas odgovornosti politike uopšte? Snose li oni kakve posljedice za loš rad?

ODGOVORITE