Лијекови ће у БиХ ускоро бити јефтинији!

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ упутила је јуче Федералном министарству здравства и Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске измијењени правилник о максималним цијенама лијекова, којим ће, након што ступи на снагу, цијене лијекова у БиХ бити ниже за десет посто и више.

Босна и Херцеговина 19.10.2016 | 22:43
Лијекови ће у БиХ ускоро бити јефтинији!
О новом правилнику, који је претрпио одређене измјене и на којем се интензивно радило неколико мјесеци, ресорна министарства требала би се изјаснити до четвртка, 20. октобра. За тада је планирана сједница Стручног вијећа при Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ, а које ће дати своју коначну оцјену прије него што правилник усвоји Савјет министара БиХ.

Како нам је речено, Савјет министара БиХ у јулу се требао изјаснити о правилнику, али то се није десило зато што се чекало мишљење Стручног вијећа, које прије тога мора дати свој усаглашен став.

Ако Стручно вијеће у четвртак да зелено свјетло, БиХ ће добити правилник о цијенама лијекова након осам година, с обзиром на то да је на чекању од 2008. Оно што је добра вијест за грађане, који на лијекове годишње троше око пола милијарде КМ, што је прошлогодишњи промет, јесте да ће лијекови бити знатно јефтинији.

Ријеч је, наиме, о генеричким лијековима, који бх. тржиште покривају са 80 посто.

- Правилник је потребан и неопходан да би цијене лијекова на тржишту БиХ биле регулиране. Тренутно на тржишту БиХ не постоје регулисане максималне велепродајне цијене лијекова које би поштовале све веледрогерије и с таквим цијенама аплицирале према фондовима здравственог осигурања. На тај начин, цијене тренутно диктира индустрија, а не сама држава - појашњавају нам из Стручног вијећа при Агенцији за лијекове.

Усвајањем новог правилника о референтним цијенама лијекова, уштеде на годишњем нивоу достизаће и до 100 милиона КМ.

Цијене лијекова новим правилником реферисаће се као у Хрватској, Словенији и Србији. Грађани у БиХ годинама су плаћали скупље лијекове у односу на пацијенте из земаља окружења. Наиме, ПДВ у БиХ на све врсте робе, па тако и на лијекове, обрачунава се по стопи од 17 посто, док се у Србији медикаменти опорезују по стопи од осам, у Хрватској од пет, а у Словенији од 8,5 посто.

Из Агенције наводе да за већину лијекова у БиХ максимална велепродајна цијена неће бити виша од 90 посто просјечне цијене лијека у Словенији, Хрватској и Србији.


(Дневни аваз)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Пунпадзија

19.10.2016 15:46

Ето ако се устеди 100 мил.Дај то за путеве !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Золак испуњава обећање

19.10.2016 16:04

Доктор Золак није причао у празно када је обећао да ће лијекови у Б и Х бити јефтинији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рачуница

19.10.2016 16:16

У Србији су љекови били јефтинији и до 3x па ако ови наши смање само 10 % значи биће и даље скупљи за 170 %... Деру нас ови наши (кумови) као и на мобилној телефонији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дугих 8 година

19.10.2016 16:39

СНСД-ови кадрови су били дугих 8 година на челу Агенције па нису ништа урадили

ОДГОВОРИТЕ
Name

косовка у Р.Српској

19.10.2016 17:44

Па сви.идемо у Србију да купујемо.лекове .Срамота.А вода кад це она да појефтини..Катастрофа..Најскупља вода у.Бијељини.Замислите луди.политицари само замслите 55.км вода за октобар.Треба изаци испред скупстине.града и затворит их унутра док не смање цену воде..Резије и.храна .ниста висе од ових примања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мима

19.10.2016 17:57

Посто не ови наси, у свему окрецу Србији, нека и код нас лијекови буду као у Србији.Немамо ниста од смањења лијекова од 1о осто,опет скупи.

ОДГОВОРИТЕ