Lijekovi će u BiH uskoro biti jeftiniji!

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH uputila je juče Federalnom ministarstvu zdravstva i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske izmijenjeni pravilnik o maksimalnim cijenama lijekova, kojim će, nakon što stupi na snagu, cijene lijekova u BiH biti niže za deset posto i više.

Bosna i Hercegovina 19.10.2016 | 22:43
Lijekovi će u BiH uskoro biti jeftiniji!
O novom pravilniku, koji je pretrpio određene izmjene i na kojem se intenzivno radilo nekoliko mjeseci, resorna ministarstva trebala bi se izjasniti do četvrtka, 20. oktobra. Za tada je planirana sjednica Stručnog vijeća pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, a koje će dati svoju konačnu ocjenu prije nego što pravilnik usvoji Savjet ministara BiH.

Kako nam je rečeno, Savjet ministara BiH u julu se trebao izjasniti o pravilniku, ali to se nije desilo zato što se čekalo mišljenje Stručnog vijeća, koje prije toga mora dati svoj usaglašen stav.

Ako Stručno vijeće u četvrtak da zeleno svjetlo, BiH će dobiti pravilnik o cijenama lijekova nakon osam godina, s obzirom na to da je na čekanju od 2008. Ono što je dobra vijest za građane, koji na lijekove godišnje troše oko pola milijarde KM, što je prošlogodišnji promet, jeste da će lijekovi biti znatno jeftiniji.

Riječ je, naime, o generičkim lijekovima, koji bh. tržište pokrivaju sa 80 posto.

- Pravilnik je potreban i neophodan da bi cijene lijekova na tržištu BiH bile regulirane. Trenutno na tržištu BiH ne postoje regulisane maksimalne veleprodajne cijene lijekova koje bi poštovale sve veledrogerije i s takvim cijenama aplicirale prema fondovima zdravstvenog osiguranja. Na taj način, cijene trenutno diktira industrija, a ne sama država - pojašnjavaju nam iz Stručnog vijeća pri Agenciji za lijekove.

Usvajanjem novog pravilnika o referentnim cijenama lijekova, uštede na godišnjem nivou dostizaće i do 100 miliona KM.

Cijene lijekova novim pravilnikom referisaće se kao u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Građani u BiH godinama su plaćali skuplje lijekove u odnosu na pacijente iz zemalja okruženja. Naime, PDV u BiH na sve vrste robe, pa tako i na lijekove, obračunava se po stopi od 17 posto, dok se u Srbiji medikamenti oporezuju po stopi od osam, u Hrvatskoj od pet, a u Sloveniji od 8,5 posto.

Iz Agencije navode da za većinu lijekova u BiH maksimalna veleprodajna cijena neće biti viša od 90 posto prosječne cijene lijeka u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.


(Dnevni avaz)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Punpadzija

19.10.2016 15:46

Eto ako se ustedi 100 mil.Daj to za puteve !!!

ODGOVORITE
Name

Dr Zolak ispunjava obećanje

19.10.2016 16:04

Doktor Zolak nije pričao u prazno kada je obećao da će lijekovi u B i H biti jeftiniji.

ODGOVORITE
Name

Računica

19.10.2016 16:16

U Srbiji su ljekovi bili jeftiniji i do 3x pa ako ovi naši smanje samo 10 % znači biće i dalje skuplji za 170 %... Deru nas ovi naši (kumovi) kao i na mobilnoj telefoniji

ODGOVORITE
Name

Dugih 8 godina

19.10.2016 16:39

SNSD-ovi kadrovi su bili dugih 8 godina na čelu Agencije pa nisu ništa uradili

ODGOVORITE
Name

kosovka u R.Srpskoj

19.10.2016 17:44

Pa svi.idemo u Srbiju da kupujemo.lekove .Sramota.A voda kad ce ona da pojeftini..Katastrofa..Najskuplja voda u.Bijeljini.Zamislite ludi.politicari samo zamslite 55.km voda za oktobar.Treba izaci ispred skupstine.grada i zatvorit ih unutra dok ne smanje cenu vode..Rezije i.hrana .nista vise od ovih primanja.

ODGOVORITE
Name

mima

19.10.2016 17:57

Posto ne ovi nasi, u svemu okrecu Srbiji, neka i kod nas lijekovi budu kao u Srbiji.Nemamo nista od smanjenja lijekova od 1o osto,opet skupi.

ODGOVORITE