Топ дестинације за гурмане

Укусна улична храна која се једе с ногу је често добар мотив за путовање у неки од градова, пишу "Вечерње новости".

Путовања 19.10.2016 | 08:42
Топ дестинације за гурмане
Никада нема довољно времена да се у неком граду види све, па туристи често једу храну на улици како не би губили време у ресторанима.

У многим градовима организују се улични фестивали хране који су повод туристима да их управо тада посете. На уличним тезгама могу се пробати аутентичне посластице које су уједно и брз, јефтин ручак.

Палачинке, Париз

Једу се током читаве године, у било које доба дана, као слан или сладак оброк. Парижани воле палачинке са сиром, али и шунком и јајима за доручак. Једу их и као посластицу са воћем, шећером, чоколадом. Најукусније су у булевару Монпарнас.

Супл, Рим

Веома подсећају на сицилијанске аранчине, поховане лоптице од пиринча пуњене моцарелом, месом или поврћем и одличан су залогај. Супл доста подсећа и на крокете, а продају их у киосцима уз пицу. Постоје и модерне верзије са разним укусима.

Кобасице, Берлин

Први "каривурст" отворен је 1949. године и одмах је постао важна икона немачке културе. Кобасица са кечапом или каријем која се служи исецкана на колутиће, у кифли или уз неколико кромпирића, најпопуларнија је улична храна у Немачкој. Немци годишње поједу 800 милиона кобасица, а највише у Берлину и Хамбургу.

Фалафел, Јерусалим

 Порекло фалафела је контроверзно, јер га присвајају Египћани, Палестинци, Израелци... Највећу улогу, ипак, има у Израелу, јер ове лоптице од пилетине у Тел Авиву или у Јерусалиму се једу у сендвичу, уз салату или у пити. Једу се уз поврће, љут или тахини сос.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар