Top destinacije za gurmane

Ukusna ulična hrana koja se jede s nogu je često dobar motiv za putovanje u neki od gradova, pišu "Večernje novosti".

Putovanja 19.10.2016 | 08:42
Top destinacije za gurmane
Nikada nema dovoljno vremena da se u nekom gradu vidi sve, pa turisti često jedu hranu na ulici kako ne bi gubili vreme u restoranima.

U mnogim gradovima organizuju se ulični festivali hrane koji su povod turistima da ih upravo tada posete. Na uličnim tezgama mogu se probati autentične poslastice koje su ujedno i brz, jeftin ručak.

Palačinke, Pariz

Jedu se tokom čitave godine, u bilo koje doba dana, kao slan ili sladak obrok. Parižani vole palačinke sa sirom, ali i šunkom i jajima za doručak. Jedu ih i kao poslasticu sa voćem, šećerom, čokoladom. Najukusnije su u bulevaru Monparnas.

Supl, Rim

Veoma podsećaju na sicilijanske arančine, pohovane loptice od pirinča punjene mocarelom, mesom ili povrćem i odličan su zalogaj. Supl dosta podseća i na krokete, a prodaju ih u kioscima uz picu. Postoje i moderne verzije sa raznim ukusima.

Kobasice, Berlin

Prvi "karivurst" otvoren je 1949. godine i odmah je postao važna ikona nemačke kulture. Kobasica sa kečapom ili karijem koja se služi iseckana na kolutiće, u kifli ili uz nekoliko krompirića, najpopularnija je ulična hrana u Nemačkoj. Nemci godišnje pojedu 800 miliona kobasica, a najviše u Berlinu i Hamburgu.

Falafel, Jerusalim

 Poreklo falafela je kontroverzno, jer ga prisvajaju Egipćani, Palestinci, Izraelci... Najveću ulogu, ipak, ima u Izraelu, jer ove loptice od piletine u Tel Avivu ili u Jerusalimu se jedu u sendviču, uz salatu ili u piti. Jedu se uz povrće, ljut ili tahini sos.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar