Дан борбе против трговине људима

Фондација „Лара“ из Бијељине, у сарадњи с Полицијом дистрикта и невладиним организацијама, обиљежила је данас у Брчком Европски дан борбе против трговине људима.

Босна и Херцеговина 18.10.2016 | 22:41
Дан борбе против трговине људима
Статистика трговине људима у БиХ, нема сумње, скрива тамну страну овог опасног и све присутнијег криминалитета чије су жртве жене, мушкарци, дјеца и малољетници, углавном кроз сексуалну, али све чешће и радну експлоатацију, истичу у Полицији и Фондацији „Лара“ која координира активности унутар јединствене мреже НВО и удружења (РИНГ) за борбу против трговине људима.

„Основни проблем у овој активности је идентификација жртава трговине људима, па је фокус овогодишњих активности усмјерен на ризичне групе за врбовање и објашњења како препознати преваре. Иначе, статистика крије тамну страну овог проблема, јер податак да се годишње у БиХ евидентира од 30 до 50 жртава свих видова трговине људима, сигурно је вишеструко мањи од стварног стања“, каже чланица Фондације „Лара“ из Бијељине Милка Стевић.

Иако је спријечавање трговине људима у земљи и иностранству, коју уз поменуте облике карактерише и све израженије просјачење, у фокусу полицијских активности, без подизања свијести и активнијег учешћа грађана број жртава расте, а превенција, откривање и кривично гоњење починилаца, истичу у Полицији, тешко је пратити и усјешно проводити.

„Ми смо 2014. године процесуирали два случаја кривичних дјела сексуалне експлоатације малољетника, а 2015. за иста кривична дјела кривично је гоњено шест лица. Свјесни смо да тих и осталих појавних облика, посебно радне експлоатације и просјачења који понекад имају и карактер ропства, има знатно више, али је за откривање починилаца и доказивање кривичних дјела те врсте заиста потребна већа сарадња грађана и координација унутар институција система и НВО које се баве овим проблемом“, нагласио је портпарол Полиције Брчко дистрикта Халид Емкић.

Европски дан борбе против трговине људима у Брчком обиљежен је, уз подршку Министарства безбједности БиХ, уличном акцијом подјеле промотивног материјала, стручним разговорима о овој теми и предавањима за ученике Економске школе.

(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар