Dan borbe protiv trgovine ljudima

Fondacija „Lara“ iz Bijeljine, u saradnji s Policijom distrikta i nevladinim organizacijama, obilježila je danas u Brčkom Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Bosna i Hercegovina 18.10.2016 | 22:41
Dan borbe protiv trgovine ljudima
Statistika trgovine ljudima u BiH, nema sumnje, skriva tamnu stranu ovog opasnog i sve prisutnijeg kriminaliteta čije su žrtve žene, muškarci, djeca i maloljetnici, uglavnom kroz seksualnu, ali sve češće i radnu eksploataciju, ističu u Policiji i Fondaciji „Lara“ koja koordinira aktivnosti unutar jedinstvene mreže NVO i udruženja (RING) za borbu protiv trgovine ljudima.

„Osnovni problem u ovoj aktivnosti je identifikacija žrtava trgovine ljudima, pa je fokus ovogodišnjih aktivnosti usmjeren na rizične grupe za vrbovanje i objašnjenja kako prepoznati prevare. Inače, statistika krije tamnu stranu ovog problema, jer podatak da se godišnje u BiH evidentira od 30 do 50 žrtava svih vidova trgovine ljudima, sigurno je višestruko manji od stvarnog stanja“, kaže članica Fondacije „Lara“ iz Bijeljine Milka Stević.

Iako je spriječavanje trgovine ljudima u zemlji i inostranstvu, koju uz pomenute oblike karakteriše i sve izraženije prosjačenje, u fokusu policijskih aktivnosti, bez podizanja svijesti i aktivnijeg učešća građana broj žrtava raste, a prevencija, otkrivanje i krivično gonjenje počinilaca, ističu u Policiji, teško je pratiti i usješno provoditi.

„Mi smo 2014. godine procesuirali dva slučaja krivičnih djela seksualne eksploatacije maloljetnika, a 2015. za ista krivična djela krivično je gonjeno šest lica. Svjesni smo da tih i ostalih pojavnih oblika, posebno radne eksploatacije i prosjačenja koji ponekad imaju i karakter ropstva, ima znatno više, ali je za otkrivanje počinilaca i dokazivanje krivičnih djela te vrste zaista potrebna veća saradnja građana i koordinacija unutar institucija sistema i NVO koje se bave ovim problemom“, naglasio je portparol Policije Brčko distrikta Halid Emkić.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima u Brčkom obilježen je, uz podršku Ministarstva bezbjednosti BiH, uličnom akcijom podjele promotivnog materijala, stručnim razgovorima o ovoj temi i predavanjima za učenike Ekonomske škole.

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar