Без плата остали Влада ФБиХ, полиција...

Неслагања у федералној коалицији коју чине СДА, СББ и ХДЗ БиХ кулминирала су јуче обуставом исплате плата службеницима и полицији у овом ентитету, а без плате су остали и премијер и сви министри у Влади.

Босна и Херцеговина 18.10.2016 | 18:20
Без плата остали Влада ФБиХ, полиција...
Разлог за стопирање исплата из буџета ФБиХ је недостатак новца, до којег је дошло због неповлачења прве транше из новог аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) у износу од 102,52 милиона КМ, а који је одобрен још 7. септембра.

Повлачење новца, који на рачуну Централне банке БиХ лежи већ мјесец и по, немогуће је без одлуке Парламента ФБиХ, који треба да одобри тај потез. Парламент, међутим, због превирања у коалицији, није засједао више од три мјесеца, па је и одлука о повлачењу новца била блокирана.

Портпарол Министарства финансија ФБиХ Ивана Рагуж рекла је да у буџету нема новца за плате и да чекају прву траншу ММФ-а.

- На рачуну Централне банке стоји транша ММФ-а која је одобрена 9. септембра. РС је свој дио повукла, а ми чекамо одлуку Парламента ФБиХ - рекла је Рагуж и додала да је ово задужење планирано буџетом ФБиХ за 2016. годину.

Послије обуставе исплата плата, Парламент ФБиХ је експресно заказао сједницу, која би требало да буде одржана данас, а на дневном реду је и повлачење транше ММФ-а.

Посланик у Представничком дому Парламента ФБиХ Дамир Машић казао је да је СДП разочаран чињеницом да највише законодавно тијело, које су директно бирали грађани, није засједало дуже од три мјесеца.

- Покушали смо прекинути нерад парламентарне већине у септембру, али то нам није ишло за руком. Сада заказују сједницу да би повукли новац од ММФ-а за исплату плата администрацији - казао је Машић.

Предсједник Клуба посланика ДФ-а у Представничком дому Парламента ФБиХ Џенан Ђонлагић казао је да је сједница заказана из нужде.

- Тражили смо да буде одржана ванредна сједница Представничког дома с циљем добијања информације о задужењу Владе ФБиХ код ММФ-а, али руководство се оглушило о наш захтјев - рекао Ђонлагић.

Предсједник Самосталног синдиката државних службеника и намјештеника у ФБиХ Салих Крушчица рекао је да је понашање парламентарне већине брука и срамота за ФБиХ.

- Службеници су очито њихови таоци. Срамота је да због страначког неслагања појединаца испаштају запослени, али и сви остали грађани ФБиХ. Посланици нису заслужили ниједну марку коју су редовно добијали у претходна три мјесеца када нису засједали - рекао је Крушчица и изразио очекивање да ће оба дома Парламента данас донијети одлуку о повлачењу новца ММФ-а и да ће запослени већ идућих дана добити плате.

Превирања у коалицији СДА, СББ и ХДЗ трају већ дуже вријеме, а кулминирала су послије недавно одржаних локалних избора. Незадовољство су отворено изнијели лидери СББ-а и ХДЗ-а Фахрудин Радончић и Драган Човић.

Кредит

Извршни одбор ММФ-а одобрио је 7. септембра кредит БиХ у износу од 1,78 милијарди КМ, а прва транша од 154,32 милиона била је доступна неколико дана након тога.

- Централна банка одмах је дозначила РС 51,26 милиона, док ФБиХ 102,52 милиона КМ још нису пребачена, јер није достављена инструкција за трансфер - казали су раније у Централној банци.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зоол

18.10.2016 17:04

Нека зараде себи плате а не да живе на кредит.Посао и владе и полиције је да сузбије лоповлук и корупцију а они су клицоносе исте.Нема ни једног озбиљнијег лоповлука да се може радити без политичара или полиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

18.10.2016 17:05

Неце ли остати без ММФ новца. Све паре које добију од ММФа, они потросе на своје безобразно високе плате.

ОДГОВОРИТЕ