Bez plata ostali Vlada FBiH, policija...

Neslaganja u federalnoj koaliciji koju čine SDA, SBB i HDZ BiH kulminirala su juče obustavom isplate plata službenicima i policiji u ovom entitetu, a bez plate su ostali i premijer i svi ministri u Vladi.

Bosna i Hercegovina 18.10.2016 | 18:20
Bez plata ostali Vlada FBiH, policija...
Razlog za stopiranje isplata iz budžeta FBiH je nedostatak novca, do kojeg je došlo zbog nepovlačenja prve tranše iz novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u iznosu od 102,52 miliona KM, a koji je odobren još 7. septembra.

Povlačenje novca, koji na računu Centralne banke BiH leži već mjesec i po, nemoguće je bez odluke Parlamenta FBiH, koji treba da odobri taj potez. Parlament, međutim, zbog previranja u koaliciji, nije zasjedao više od tri mjeseca, pa je i odluka o povlačenju novca bila blokirana.

Portparol Ministarstva finansija FBiH Ivana Raguž rekla je da u budžetu nema novca za plate i da čekaju prvu tranšu MMF-a.

- Na računu Centralne banke stoji tranša MMF-a koja je odobrena 9. septembra. RS je svoj dio povukla, a mi čekamo odluku Parlamenta FBiH - rekla je Raguž i dodala da je ovo zaduženje planirano budžetom FBiH za 2016. godinu.

Poslije obustave isplata plata, Parlament FBiH je ekspresno zakazao sjednicu, koja bi trebalo da bude održana danas, a na dnevnom redu je i povlačenje tranše MMF-a.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić kazao je da je SDP razočaran činjenicom da najviše zakonodavno tijelo, koje su direktno birali građani, nije zasjedalo duže od tri mjeseca.

- Pokušali smo prekinuti nerad parlamentarne većine u septembru, ali to nam nije išlo za rukom. Sada zakazuju sjednicu da bi povukli novac od MMF-a za isplatu plata administraciji - kazao je Mašić.

Predsjednik Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić kazao je da je sjednica zakazana iz nužde.

- Tražili smo da bude održana vanredna sjednica Predstavničkog doma s ciljem dobijanja informacije o zaduženju Vlade FBiH kod MMF-a, ali rukovodstvo se oglušilo o naš zahtjev - rekao Đonlagić.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH Salih Kruščica rekao je da je ponašanje parlamentarne većine bruka i sramota za FBiH.

- Službenici su očito njihovi taoci. Sramota je da zbog stranačkog neslaganja pojedinaca ispaštaju zaposleni, ali i svi ostali građani FBiH. Poslanici nisu zaslužili nijednu marku koju su redovno dobijali u prethodna tri mjeseca kada nisu zasjedali - rekao je Kruščica i izrazio očekivanje da će oba doma Parlamenta danas donijeti odluku o povlačenju novca MMF-a i da će zaposleni već idućih dana dobiti plate.

Previranja u koaliciji SDA, SBB i HDZ traju već duže vrijeme, a kulminirala su poslije nedavno održanih lokalnih izbora. Nezadovoljstvo su otvoreno iznijeli lideri SBB-a i HDZ-a Fahrudin Radončić i Dragan Čović.

Kredit

Izvršni odbor MMF-a odobrio je 7. septembra kredit BiH u iznosu od 1,78 milijardi KM, a prva tranša od 154,32 miliona bila je dostupna nekoliko dana nakon toga.

- Centralna banka odmah je doznačila RS 51,26 miliona, dok FBiH 102,52 miliona KM još nisu prebačena, jer nije dostavljena instrukcija za transfer - kazali su ranije u Centralnoj banci.

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zool

18.10.2016 17:04

Neka zarade sebi plate a ne da žive na kredit.Posao i vlade i policije je da suzbije lopovluk i korupciju a oni su kliconose iste.Nema ni jednog ozbiljnijeg lopovluka da se može raditi bez političara ili policije.

ODGOVORITE
Name

Radnik

18.10.2016 17:05

Nece li ostati bez MMF novca. Sve pare koje dobiju od MMFa, oni potrose na svoje bezobrazno visoke plate.

ODGOVORITE