Штрајк у требињској фирми 'Трендтекс'

Више од 100 радница добојског “Трендтекса”, које су запослене у Требињу, солидарисало се са 20 колегиница које су добиле отказе и прекинуле су са радом. Послодавац није желио да коментарише штрајк.

Република Српска 17.10.2016 | 19:40
Штрајк у требињској фирми 'Трендтекс'
Почетком јуна Влада Републике Српске, која је купила требињски "Новотекс" у стечају, потписала је са фирмом “Трендтекс” документ о закупу простора тог предузећа, а том приликом министар индустрије енергетике и рударства Петар Ђокић навео је да је обезбијеђен сигуран развој текстилне индустрије у Херцеговини, као и да је “Трендтекс” који запошљава 153 радника спреман да настави са даљим улагањима и да се могу очекивати нова запошљавања.

Међутим, након нешто више од 4 мјесеца почело је отпуштање, због чега су у штрајк ступили сви радници. Њих 20 позвано је код директора гдје име је речено да су нерадници, да не испуњавају норме, иако су неки за машинам "Новоткеса" провели више од 30 година.

“Тамо сам дошла и кажу да сам нерадник. По њиховој причи не могу да испуним норму. Шта је даље да радим. Ја имама 34 године радног стажа”, рекла је Савета Мискин, радница “Трендтекса”.

“То је дефинитивно некакав начин одбацивања радника. Нека узму моје извршење у протеклих пола године, па нека виде. Ја нисам радник који ради на једном мјесту, него цијелу операцију имам у склопу траке. Не знам о чему се ради, ништа ми није јасно, јер сам на боловању и не радим од прошле сриједе”, навела је Милена Шолоја.

“Само су нам рекли да идемо кући, да нас прате двије године, да имамо плату од 300 до 400 КМ, а да они не могу да плаћају наше минусе. Ми примамо онолико колико зарадимо, а ништа нам они не донирају. Ни минималац не примам”, рекла је Славица Пухало.

А на проблем са нормама, раднице већ дуже времена упозоравају Управу предузећа и боје се за своја радна мјеста: “Норме се константно повећавају. Оно што се тражи од људи искључиво се тражи на радно вријеме од десет сати. У почетку су жене радиле док нису изнемогле, а када су изнемогле, једноставно су устале и у 2 сата отишле кући. То су све наше колегинице, вриједне раднице, за које ми знамо да су вриједне. Ниједан од њих није нерадник, а подијелили су им отказе, а та иста судбина сутра нас чека. Њихове апетите је јако тешко задовољити”, истакла је Гордана Руњавац, радница “Трендтекса”.

Руководство предузеће уручило је тако отказе радницима, а новинарима је позвана полиција, која ни сама није знала због чега је ту. На наше питање шта се дешава у предузећу, нисмо добили одговор, односно технички директор “Трендтекса” Едина Огрић тражила је да напустимо зграду "Новотекса" и да назовемо телефоном да нам закаже састанак.

Пошто нисмо знали који број треба назвати, питања на која смо тражили одговор уручили смо кроз закључана врата, одакле нам је само бачен папир са бројем телефона, да би особа која се није жељала представити рекла да је позовемо сутра.



(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дјокица

17.10.2016 17:53

Хвала зене сто гласасте за мене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нек се зна

17.10.2016 19:18

Подбацио Ђокица скроз.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

18.10.2016 19:54

Свака цаст овим зенама сто су се побуниле. Стета сто нико из власти неце стати иза њих. Све цете бити на крају висак. Гдје си сада Дјокицу, љ...? Гдје си Зељка фактицка греско наса?

ОДГОВОРИТЕ