Štrajk u trebinjskoj firmi 'Trendteks'

Više od 100 radnica dobojskog “Trendteksa”, koje su zaposlene u Trebinju, solidarisalo se sa 20 koleginica koje su dobile otkaze i prekinule su sa radom. Poslodavac nije želio da komentariše štrajk.

Republika Srpska 17.10.2016 | 19:40
Štrajk u trebinjskoj firmi 'Trendteks'
Početkom juna Vlada Republike Srpske, koja je kupila trebinjski "Novoteks" u stečaju, potpisala je sa firmom “Trendteks” dokument o zakupu prostora tog preduzeća, a tom prilikom ministar industrije energetike i rudarstva Petar Đokić naveo je da je obezbijeđen siguran razvoj tekstilne industrije u Hercegovini, kao i da je “Trendteks” koji zapošljava 153 radnika spreman da nastavi sa daljim ulaganjima i da se mogu očekivati nova zapošljavanja.

Međutim, nakon nešto više od 4 mjeseca počelo je otpuštanje, zbog čega su u štrajk stupili svi radnici. Njih 20 pozvano je kod direktora gdje ime je rečeno da su neradnici, da ne ispunjavaju norme, iako su neki za mašinam "Novotkesa" proveli više od 30 godina.

“Tamo sam došla i kažu da sam neradnik. Po njihovoj priči ne mogu da ispunim normu. Šta je dalje da radim. Ja imama 34 godine radnog staža”, rekla je Saveta Miskin, radnica “Trendteksa”.

“To je definitivno nekakav način odbacivanja radnika. Neka uzmu moje izvršenje u proteklih pola godine, pa neka vide. Ja nisam radnik koji radi na jednom mjestu, nego cijelu operaciju imam u sklopu trake. Ne znam o čemu se radi, ništa mi nije jasno, jer sam na bolovanju i ne radim od prošle srijede”, navela je Milena Šoloja.

“Samo su nam rekli da idemo kući, da nas prate dvije godine, da imamo platu od 300 do 400 KM, a da oni ne mogu da plaćaju naše minuse. Mi primamo onoliko koliko zaradimo, a ništa nam oni ne doniraju. Ni minimalac ne primam”, rekla je Slavica Puhalo.

A na problem sa normama, radnice već duže vremena upozoravaju Upravu preduzeća i boje se za svoja radna mjesta: “Norme se konstantno povećavaju. Ono što se traži od ljudi isključivo se traži na radno vrijeme od deset sati. U početku su žene radile dok nisu iznemogle, a kada su iznemogle, jednostavno su ustale i u 2 sata otišle kući. To su sve naše koleginice, vrijedne radnice, za koje mi znamo da su vrijedne. Nijedan od njih nije neradnik, a podijelili su im otkaze, a ta ista sudbina sutra nas čeka. Njihove apetite je jako teško zadovoljiti”, istakla je Gordana Runjavac, radnica “Trendteksa”.

Rukovodstvo preduzeće uručilo je tako otkaze radnicima, a novinarima je pozvana policija, koja ni sama nije znala zbog čega je tu. Na naše pitanje šta se dešava u preduzeću, nismo dobili odgovor, odnosno tehnički direktor “Trendteksa” Edina Ogrić tražila je da napustimo zgradu "Novoteksa" i da nazovemo telefonom da nam zakaže sastanak.

Pošto nismo znali koji broj treba nazvati, pitanja na koja smo tražili odgovor uručili smo kroz zaključana vrata, odakle nam je samo bačen papir sa brojem telefona, da bi osoba koja se nije željala predstaviti rekla da je pozovemo sutra.



(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

djokica

17.10.2016 17:53

Hvala zene sto glasaste za mene!

ODGOVORITE
Name

nek se zna

17.10.2016 19:18

Podbacio Đokica skroz.....

ODGOVORITE
Name

M

18.10.2016 19:54

Svaka cast ovim zenama sto su se pobunile. Steta sto niko iz vlasti nece stati iza njih. Sve cete biti na kraju visak. Gdje si sada Djokicu, lj...? Gdje si Zeljka fakticka gresko nasa?

ODGOVORITE