Тужилаштво истражује изградњу "Блока 7"

Градња Блока 7 Термоелектране у Тузли вриједна милијарди и сто милиона евра у жижи је интересовања бх. јавности, управо због огромне вриједности пројекта.

Босна и Херцеговина 17.10.2016 | 17:52
Тужилаштво истражује изградњу "Блока 7"
Лидер СББ-а упозорио је на високу цијену и затражио да се цијели посао преиспита, с обзиром да је све више информација које говоре да је цијена за БиХ могла бити пуно јефтинија. То је синоћ потврдио и лидер Странке за БИХ Амер Јерлагић, те потврдио и сумњу да је било уграђивања у цијену.

Је ли на помолу велика афера, коначну ријеч би могло дати Тужилаштво БиХ, које је отворило истрагу у предмету Блок 7.

Стручњаци, с друге стране, предлажу рјешење које би БиХ направило уштеду од 600 милиона евра.
 
Информације да би се Блок 7 у Тузли могао градити по знатно јефтинијој цијени јавности су предочене након задњег сусрета лидера федералне коалиције. Фахрудин Радончић и Бакир Изетбеговић најавили су преиспитивање уговора.
 
“Ја мислим да се ради о прескупом објекту и желим да знам гдје иде више од милијарду марака, на који начин, да ли су испуњени тендерски услови и да ли је то блок који се мора тако хитно радити и преузети све што су раније власти, не ова СДА-СББ уговарале по врло, врло скупим цијенама“, казао је Фахрудин Радончић.
 
"Не знам довољно о томе, али са свих страна стижу већ одавно процјене да би то могло бити јефтиније. Треба се све преиспитати и ако је могуће јефтиније радити", ријечи су Бакира Изетбеговића..
 
И лидер Странке за БИХ, експерт у обасти енергетике, Амер Јерлагић мишљења је да се ради о прескупом пројекту у којем се БиХ задужује, а у којем домаће компаније неће радити готово ништа. На крају крајева, такав пројекат би довео чак и до великог повећање цијена струје.
 
“Знамо да су неки пројекти у региону изграђени знатно  јефтиније, рекао бих пар стотина милиона евра јефтиније у односу на овај пројекат. Чули смо информацију да има и неки пројект из Азербејџана, који је 10-15 одсто јефтинији него што је ова вријеност инвестиције“, каже Јерлагић.
 
У јавности су се потом појавилие и нетачне изјаве како је Блок 7 јефтинији од Термоелектране Станари.  То говоре чињенице до којих је у свом истраживању дошла ТВ1. 
 
Наиме, Станари су инсталиране снаге 300 МW и коштали су 310 милиона евра, или 1,03 милиона евра по инсталираном мега вату. С друге стране Блок 7 је инсталиране снаге 450 МW и коштаће 2, 4 милиона евра по мегават сату.
 
Јер, укупна цијена са кредитом од 722 милиона евра, цијеном капитала од 180 милиона евра, осигурањима капитала и инвестиције, осталим трошковима које мора да плати ЕП БиХ ће коштати  милијарду и 86 милона еура. Поређене са Станарима је немогуће и из разлога што су Станари греен фиелд пројекту гдје је све урађено, народски речено ''са ливаде''. Без било какве постојеће инфраструктуре. С друге стране Блок 7 се не гради са ливаде, већ има позамашну припремљену инфраструктуру.
 
„Ја као особа која се бави овим послом могу сад рећи да имамо рјешење које је минимално за 500 милиона КМ јефтиније него ово рјешење и које би могло угледати свјетло дана једнако брзо као ово садашње“, каже Јерлагић.
 
Јерлагић појашњава да би рјешење које нуди  задовољило услове које тражи енергетска заједница о тзв. надкритичним параметрима и снагом од 350 мегавата, али и енергетске потребе Босне и Херцеговине.

Важно је напоменути, да ово  не би довело до било какве бриге за рудник Крека и рударе, јер колико је потребно времена да се санирају копови рудника Дубраве и Шикуље, те јама Мрамор, толико је потребно времена да се уради нови уговор.
 
Цијена оваквог блока данас на тржишту износи око 400 милиона евра или 1,14 милиона евра по инсталираном мегават сату. А Босни и Херцеговини би, по разним основама, овакав пројекат донио уштеду од преко милијарде марака.
 
Тако каже струка, а хоће ли овога пута бити расположења да се њено мишљење уважи или ће се интереси појединаца за уграђивањем у цијену ставити на прво мјесто, знаће се врло брзо. Времена за доношење праве одлуке има довољно, јер рок трајања постојећег блока је до 2027. године.

(Вијести.ба)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

рагиб

17.10.2016 15:58

Ха ха Бакир и Фахро покрећу аферу јер нема, њих у дилу , ни на проценат, то је разлог покретања истраге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

17.10.2016 16:22

Станаре су градили Кинези а ако Тузлу нису онда је логично да је све дупло скукпље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

17.10.2016 16:38

Кинези су инвеститори и изводјаци али Еуропска технологија као услов који је постављен и мозда је због тога и веца цијена у односу на Станаре.