Tužilaštvo istražuje izgradnju "Bloka 7"

Gradnja Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli vrijedna milijardi i sto miliona evra u žiži je interesovanja bh. javnosti, upravo zbog ogromne vrijednosti projekta.

Bosna i Hercegovina 17.10.2016 | 17:52
Tužilaštvo istražuje izgradnju "Bloka 7"
Lider SBB-a upozorio je na visoku cijenu i zatražio da se cijeli posao preispita, s obzirom da je sve više informacija koje govore da je cijena za BiH mogla biti puno jeftinija. To je sinoć potvrdio i lider Stranke za BIH Amer Jerlagić, te potvrdio i sumnju da je bilo ugrađivanja u cijenu.

Je li na pomolu velika afera, konačnu riječ bi moglo dati Tužilaštvo BiH, koje je otvorilo istragu u predmetu Blok 7.

Stručnjaci, s druge strane, predlažu rješenje koje bi BiH napravilo uštedu od 600 miliona evra.
 
Informacije da bi se Blok 7 u Tuzli mogao graditi po znatno jeftinijoj cijeni javnosti su predočene nakon zadnjeg susreta lidera federalne koalicije. Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović najavili su preispitivanje ugovora.
 
“Ja mislim da se radi o preskupom objektu i želim da znam gdje ide više od milijardu maraka, na koji način, da li su ispunjeni tenderski uslovi i da li je to blok koji se mora tako hitno raditi i preuzeti sve što su ranije vlasti, ne ova SDA-SBB ugovarale po vrlo, vrlo skupim cijenama“, kazao je Fahrudin Radončić.
 
"Ne znam dovoljno o tome, ali sa svih strana stižu već odavno procjene da bi to moglo biti jeftinije. Treba se sve preispitati i ako je moguće jeftinije raditi", riječi su Bakira Izetbegovića..
 
I lider Stranke za BIH, ekspert u obasti energetike, Amer Jerlagić mišljenja je da se radi o preskupom projektu u kojem se BiH zadužuje, a u kojem domaće kompanije neće raditi gotovo ništa. Na kraju krajeva, takav projekat bi doveo čak i do velikog povećanje cijena struje.
 
“Znamo da su neki projekti u regionu izgrađeni znatno  jeftinije, rekao bih par stotina miliona evra jeftinije u odnosu na ovaj projekat. Čuli smo informaciju da ima i neki projekt iz Azerbejdžana, koji je 10-15 odsto jeftiniji nego što je ova vrijenost investicije“, kaže Jerlagić.
 
U javnosti su se potom pojavilie i netačne izjave kako je Blok 7 jeftiniji od Termoelektrane Stanari.  To govore činjenice do kojih je u svom istraživanju došla TV1. 
 
Naime, Stanari su instalirane snage 300 MW i koštali su 310 miliona evra, ili 1,03 miliona evra po instaliranom mega vatu. S druge strane Blok 7 je instalirane snage 450 MW i koštaće 2, 4 miliona evra po megavat satu.
 
Jer, ukupna cijena sa kreditom od 722 miliona evra, cijenom kapitala od 180 miliona evra, osiguranjima kapitala i investicije, ostalim troškovima koje mora da plati EP BiH će koštati  milijardu i 86 milona eura. Poređene sa Stanarima je nemoguće i iz razloga što su Stanari green field projektu gdje je sve urađeno, narodski rečeno ''sa livade''. Bez bilo kakve postojeće infrastrukture. S druge strane Blok 7 se ne gradi sa livade, već ima pozamašnu pripremljenu infrastrukturu.
 
„Ja kao osoba koja se bavi ovim poslom mogu sad reći da imamo rješenje koje je minimalno za 500 miliona KM jeftinije nego ovo rješenje i koje bi moglo ugledati svjetlo dana jednako brzo kao ovo sadašnje“, kaže Jerlagić.
 
Jerlagić pojašnjava da bi rješenje koje nudi  zadovoljilo uslove koje traži energetska zajednica o tzv. nadkritičnim parametrima i snagom od 350 megavata, ali i energetske potrebe Bosne i Hercegovine.

Važno je napomenuti, da ovo  ne bi dovelo do bilo kakve brige za rudnik Kreka i rudare, jer koliko je potrebno vremena da se saniraju kopovi rudnika Dubrave i Šikulje, te jama Mramor, toliko je potrebno vremena da se uradi novi ugovor.
 
Cijena ovakvog bloka danas na tržištu iznosi oko 400 miliona evra ili 1,14 miliona evra po instaliranom megavat satu. A Bosni i Hercegovini bi, po raznim osnovama, ovakav projekat donio uštedu od preko milijarde maraka.
 
Tako kaže struka, a hoće li ovoga puta biti raspoloženja da se njeno mišljenje uvaži ili će se interesi pojedinaca za ugrađivanjem u cijenu staviti na prvo mjesto, znaće se vrlo brzo. Vremena za donošenje prave odluke ima dovoljno, jer rok trajanja postojećeg bloka je do 2027. godine.

(Vijesti.ba)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ragib

17.10.2016 15:58

Ha ha Bakir i Fahro pokreću aferu jer nema, njih u dilu , ni na procenat, to je razlog pokretanja istrage.

ODGOVORITE
Name

Hm

17.10.2016 16:22

Stanare su gradili Kinezi a ako Tuzlu nisu onda je logično da je sve duplo skukplje.

ODGOVORITE
Name

General

17.10.2016 16:38

Kinezi su investitori i izvodjaci ali Europska tehnologija kao uslov koji je postavljen i mozda je zbog toga i veca cijena u odnosu na Stanare.