Асаф водио кампању и за Мила Ђукановића

Предизборну кампању побједничког ДПС-а водио је Еисин Асаф, Израелац, којег је предсједник ове партије Мило Ђукановић "позајмио" од српског премијера Александра Вучића.

Регион 17.10.2016 | 17:09
Асаф водио кампању и за Мила Ђукановића
Активности коалиције Демократски фронт, Ђукановићевог противника, такође је координисао један Израелац – интернационални политички стратег Арон Схавив, творац побједничке кампање Бењамина Нетањахуа.

"На редовним парламентарним изборима освојили смо око 159.000 гласова, што је 36 мандата и то је тачно дупло више од првог нашег сљедећег конкурента који је освојио 18 мандата", похвалио се лидер владајуће Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић на слављу након саопштавања прелиминарних резултата јучерашњих парламентарних избора у Црној Гори.

Демократска партија социјалиста освојила је највише гласова и са досадашњим коалиционим партнерима - Социјалдемократама и партијама мањина – може да формира нову владу.

Према прелиминарним подацима Центра за мониторинг, ДПС је освојио 36 мандата и заједно са својим коалиционим партнерима - Бошњачком странком која је освојила два мандата, Социјалдемократама са два мандата, Форцом (партија која окупља Албанце) и Хрватском грађанском иницијативом (ХГИ) - имаће стабилну парламентарну већину од 42 посланика.

Демократски фронт је, према подацима Центра за мониторинг, освојио 18 мандата, коалиција Кључ девет, Демократе осам, а Социјалдемократска партија четири мандата. Без мандата остала је Позитивна Црна Гора, чији је предсједник Дарко Пајовић због лошег изборног резултата касно синоћ поднио оставку. Пајовић је био и предсједник црногорског парламента, а на ту функцију изабран је након што је љетос форимирао Владу изборног повјерења у којој су били и представници опозиције.

У процентима ДПС је освојио 41,4 одсто гласова; Демократски фронт 20,4; Кључ 10,7; Демократе 10,5; СДП 5,3, Бошњачка странка 3,3 и Социјалдемократе 3,2 одсто.

Изнад цензуса за мањине су ХГИ са 0,5 одсто и збирна листа албанских партија коју предводи Форца са 1,2 одсто.

Апсолутне бројке

У апсолутним бројкама, како је објавио Центар за мониторинг, Ђукановићев ДПС је освојио 158.800 гласова, Демократски фронт 78.800, коалиција Кључ 41.200, Демократе 37.100, Бошњачка странка 12.500, а Социјалдемократе 12.300.

На изборима од 16. октобра регистрована је и огромна излазност гласача - 73,2 одсто.

Ђукановић је најавио да ће одмах након званичног проглашења резултата избора разговарати са потенцијалним партнерима и формирати владу.

"Са наших 36 мандата и оним мандатима који су освојили наши традиционални партнери без сумње долазимо до резултата од најмање 42 мандата", рекао је Ђукановић.

Странке које подржавају учлањење у НАТО имаће у новом сазиву парламента 59 одсто гласова или 48 мандата, што гарантује да ће Црна Гора ратификовати Протокол за улазак у Алијансу.

"Можемо рећи да настављамо путем сигурне будућности и да ћемо у наредних неколико мјесеци ратификовати протокол приступа Црне Горе у НАТО, да ћемо током сљедећег мандата завршити преговоре и показати да смо зрели да будемо чланица ЕУ, да ћемо допринијети бржем економском расту, новој запослености и унапређењу квалитета живота наших људи", казао је Ђукановић.

Ђукановићева Демократска партија социјалиста је освојила пет мандата више него на прошлим парламентарним изборима, одржаним 2012. године, са освојених 158.800 гласова остварила је најбољи појединачни резултат од обнове државности. ДПС је у коалицији са Социјалдемократском партијом добио на прошлим парламентарним изборима 162.600 гласова, уз мању излазност од три одсто од јучерашње.

Војвода рачуна на мањине

Демократски фронт је, показали су резултати, најјача опозициона групација. Носилац листе ДФ-а Андрија Мандић рекао је да ће Фронт данас иницирати састанак са опозиционим странкама и предложити формирање прелазне владе. Рекао је и да рачунају на мањинске странке, али тешко да ће оне прићи Фронту, између осталог, и због тога што Мандић носи титулу четничког војводе.

Мандић је констатовао да су се избори, иако најављени као слободни и демократски, претворили у супротност.

"Привођено је на хиљаде активиста и функционера. Полицијска хунта, која влада Црном Гором, урадила је све да ојача политичку поруку коју је саопштавао премијер Ђукановић како је држава угрожена. Али, како то није било довољно и како грађани нису прихватали те поруке, изведена је једна спектакуларна полицијска акција за коју ми мислимо да је намјештена, јер су главни виновници са обје стране лични пријатељи и полицијски партнери који су заједно радили претходних година", казао је Мандић.

Подсјетимо, бивши командант Жандармерије Србије Братислав Дикић ухапшен је у полицијској акцији између суботе и недјеље по налогу Специјалног тужилаштва са још 20 особа због сумње да су хтјели да заузму Скупштину и ухапсе премијера Мила Ђукановића.

Највећи губитник избора је коалиција Кључ (ДЕМОС, Социјалистичка народна партија и Уједињена реформска акција).

Предсједник Социјалистичке народне партије Срђан Милић, до избора најјаче опозиционе странке, истичући да је опозиција освојила значајно више гласова него ДПС, казао је: "Покушали смо да покажемо нашу искрену намјеру ка помирењу Црне Горе, али та прича није заживјела у мјери у којој смо се надали. Међутим, она нема алтернативе."

Након избора 2012. СНП је имао осам посланичких мандата, а сада ће имати три.

Изборно изненађење

Демократе су највеће изненађење ових избора. Та новооснована странка од бивших чланова СНП-а освојила је 10 одсто гласова.

"Прва смо политичка партија која је самостално наступила, већина других су били у виду коалиције тако да математика јасно говори да смо након само годину и мјесеци по јачини друга самостална партија у Црној Гори", казао је Бечић.

Лидер Социјалдемократске партије Ранко Кривокапић је задовољан резултатом његове странке, оцјењујући да су избори били пуни нерегуларности.

Чланица Државне изборне комисије Наташа Пешић изјавила је Комисија није добила информације о томе да ли је на бирачким мјестима дошло до кршења изборних правила због чега би требало понавити гласање.

Мрежа за афирмацију невладиног сектора је јуче поднијела 117 кривичних пријава, највише због повреде слободе опредјељења при гласању.

Из МАНС-а су саопштили да су поднијете кривичне пријаве због сумње да, између осталог, купују личне карте, дијеле новац или корист бирачима у замјену за гласове и сумње у вршење притиска на бираче.

Тужилаштво је саопштило да је јуче до 19 сати поднијето 69 кривичних пријава, углавном због повреда права гласања.

Политички директор Бошњачке странке Суљо Мустафић изјавио је да та партија није задовољна резултатима избора, али да су ипак у тешкој политичкој конкуренцији остварили два битна мандата.

"Партије које се залажу за европске и евроатланске интеграције добиле су већину што је задовољавајуће те да су и грађани показали политичку зрелост", казао је Мустафић.

Свјетски медији су, коментаришући јучерашње изборе у Црној Гори, углавном потенцирали став да је побиједио прозападни ДПС.

Водећи свјетски медији јавили су да је изборе обиљежио и инцидент у којем је ухапшено 20 држављана Србије осумњичених за тероризам.

Јуче су у четири општине одржани и локални избори. ДПС је освојио апсолутну власт у Андријевици, а у Будви, Котору и Гусињу одлучиваће постизборни савези.

(Ал Јазеера)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цезар

17.10.2016 16:37

Сви они су у истом колу а народ је у тунелу. Не мисле га пуштати вани.

ОДГОВОРИТЕ