Asaf vodio kampanju i za Mila Đukanovića

Predizbornu kampanju pobjedničkog DPS-a vodio je Eisin Asaf, Izraelac, kojeg je predsjednik ove partije Milo Đukanović "pozajmio" od srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Region 17.10.2016 | 17:09
Asaf vodio kampanju i za Mila Đukanovića
Aktivnosti koalicije Demokratski front, Đukanovićevog protivnika, takođe je koordinisao jedan Izraelac – internacionalni politički strateg Aron Shaviv, tvorac pobjedničke kampanje Benjamina Netanjahua.

"Na redovnim parlamentarnim izborima osvojili smo oko 159.000 glasova, što je 36 mandata i to je tačno duplo više od prvog našeg sljedećeg konkurenta koji je osvojio 18 mandata", pohvalio se lider vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović na slavlju nakon saopštavanja preliminarnih rezultata jučerašnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Demokratska partija socijalista osvojila je najviše glasova i sa dosadašnjim koalicionim partnerima - Socijaldemokratama i partijama manjina – može da formira novu vladu.

Prema preliminarnim podacima Centra za monitoring, DPS je osvojio 36 mandata i zajedno sa svojim koalicionim partnerima - Bošnjačkom strankom koja je osvojila dva mandata, Socijaldemokratama sa dva mandata, Forcom (partija koja okuplja Albance) i Hrvatskom građanskom inicijativom (HGI) - imaće stabilnu parlamentarnu većinu od 42 poslanika.

Demokratski front je, prema podacima Centra za monitoring, osvojio 18 mandata, koalicija Ključ devet, Demokrate osam, a Socijaldemokratska partija četiri mandata. Bez mandata ostala je Pozitivna Crna Gora, čiji je predsjednik Darko Pajović zbog lošeg izbornog rezultata kasno sinoć podnio ostavku. Pajović je bio i predsjednik crnogorskog parlamenta, a na tu funkciju izabran je nakon što je ljetos forimirao Vladu izbornog povjerenja u kojoj su bili i predstavnici opozicije.

U procentima DPS je osvojio 41,4 odsto glasova; Demokratski front 20,4; Ključ 10,7; Demokrate 10,5; SDP 5,3, Bošnjačka stranka 3,3 i Socijaldemokrate 3,2 odsto.

Iznad cenzusa za manjine su HGI sa 0,5 odsto i zbirna lista albanskih partija koju predvodi Forca sa 1,2 odsto.

Apsolutne brojke

U apsolutnim brojkama, kako je objavio Centar za monitoring, Đukanovićev DPS je osvojio 158.800 glasova, Demokratski front 78.800, koalicija Ključ 41.200, Demokrate 37.100, Bošnjačka stranka 12.500, a Socijaldemokrate 12.300.

Na izborima od 16. oktobra registrovana je i ogromna izlaznost glasača - 73,2 odsto.

Đukanović je najavio da će odmah nakon zvaničnog proglašenja rezultata izbora razgovarati sa potencijalnim partnerima i formirati vladu.

"Sa naših 36 mandata i onim mandatima koji su osvojili naši tradicionalni partneri bez sumnje dolazimo do rezultata od najmanje 42 mandata", rekao je Đukanović.

Stranke koje podržavaju učlanjenje u NATO imaće u novom sazivu parlamenta 59 odsto glasova ili 48 mandata, što garantuje da će Crna Gora ratifikovati Protokol za ulazak u Alijansu.

"Možemo reći da nastavljamo putem sigurne budućnosti i da ćemo u narednih nekoliko mjeseci ratifikovati protokol pristupa Crne Gore u NATO, da ćemo tokom sljedećeg mandata završiti pregovore i pokazati da smo zreli da budemo članica EU, da ćemo doprinijeti bržem ekonomskom rastu, novoj zaposlenosti i unapređenju kvaliteta života naših ljudi", kazao je Đukanović.

Đukanovićeva Demokratska partija socijalista je osvojila pet mandata više nego na prošlim parlamentarnim izborima, održanim 2012. godine, sa osvojenih 158.800 glasova ostvarila je najbolji pojedinačni rezultat od obnove državnosti. DPS je u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom dobio na prošlim parlamentarnim izborima 162.600 glasova, uz manju izlaznost od tri odsto od jučerašnje.

Vojvoda računa na manjine

Demokratski front je, pokazali su rezultati, najjača opoziciona grupacija. Nosilac liste DF-a Andrija Mandić rekao je da će Front danas inicirati sastanak sa opozicionim strankama i predložiti formiranje prelazne vlade. Rekao je i da računaju na manjinske stranke, ali teško da će one prići Frontu, između ostalog, i zbog toga što Mandić nosi titulu četničkog vojvode.

Mandić je konstatovao da su se izbori, iako najavljeni kao slobodni i demokratski, pretvorili u suprotnost.

"Privođeno je na hiljade aktivista i funkcionera. Policijska hunta, koja vlada Crnom Gorom, uradila je sve da ojača političku poruku koju je saopštavao premijer Đukanović kako je država ugrožena. Ali, kako to nije bilo dovoljno i kako građani nisu prihvatali te poruke, izvedena je jedna spektakularna policijska akcija za koju mi mislimo da je namještena, jer su glavni vinovnici sa obje strane lični prijatelji i policijski partneri koji su zajedno radili prethodnih godina", kazao je Mandić.

Podsjetimo, bivši komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić uhapšen je u policijskoj akciji između subote i nedjelje po nalogu Specijalnog tužilaštva sa još 20 osoba zbog sumnje da su htjeli da zauzmu Skupštinu i uhapse premijera Mila Đukanovića.

Najveći gubitnik izbora je koalicija Ključ (DEMOS, Socijalistička narodna partija i Ujedinjena reformska akcija).

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, do izbora najjače opozicione stranke, ističući da je opozicija osvojila značajno više glasova nego DPS, kazao je: "Pokušali smo da pokažemo našu iskrenu namjeru ka pomirenju Crne Gore, ali ta priča nije zaživjela u mjeri u kojoj smo se nadali. Međutim, ona nema alternative."

Nakon izbora 2012. SNP je imao osam poslaničkih mandata, a sada će imati tri.

Izborno iznenađenje

Demokrate su najveće iznenađenje ovih izbora. Ta novoosnovana stranka od bivših članova SNP-a osvojila je 10 odsto glasova.

"Prva smo politička partija koja je samostalno nastupila, većina drugih su bili u vidu koalicije tako da matematika jasno govori da smo nakon samo godinu i mjeseci po jačini druga samostalna partija u Crnoj Gori", kazao je Bečić.

Lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić je zadovoljan rezultatom njegove stranke, ocjenjujući da su izbori bili puni neregularnosti.

Članica Državne izborne komisije Nataša Pešić izjavila je Komisija nije dobila informacije o tome da li je na biračkim mjestima došlo do kršenja izbornih pravila zbog čega bi trebalo ponaviti glasanje.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je juče podnijela 117 krivičnih prijava, najviše zbog povrede slobode opredjeljenja pri glasanju.

Iz MANS-a su saopštili da su podnijete krivične prijave zbog sumnje da, između ostalog, kupuju lične karte, dijele novac ili korist biračima u zamjenu za glasove i sumnje u vršenje pritiska na birače.

Tužilaštvo je saopštilo da je juče do 19 sati podnijeto 69 krivičnih prijava, uglavnom zbog povreda prava glasanja.

Politički direktor Bošnjačke stranke Suljo Mustafić izjavio je da ta partija nije zadovoljna rezultatima izbora, ali da su ipak u teškoj političkoj konkurenciji ostvarili dva bitna mandata.

"Partije koje se zalažu za evropske i evroatlanske integracije dobile su većinu što je zadovoljavajuće te da su i građani pokazali političku zrelost", kazao je Mustafić.

Svjetski mediji su, komentarišući jučerašnje izbore u Crnoj Gori, uglavnom potencirali stav da je pobijedio prozapadni DPS.

Vodeći svjetski mediji javili su da je izbore obilježio i incident u kojem je uhapšeno 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam.

Juče su u četiri opštine održani i lokalni izbori. DPS je osvojio apsolutnu vlast u Andrijevici, a u Budvi, Kotoru i Gusinju odlučivaće postizborni savezi.

(Al Jazeera)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Cezar

17.10.2016 16:37

Svi oni su u istom kolu a narod je u tunelu. Ne misle ga puštati vani.

ODGOVORITE