ФБиХ: Бебе умиру, болнице без евиденција

У Федерацији БиХ за шест мјесеци ове године умрло је 67 дојенчади, али узроци смрти беба остали су мистерија.

Босна и Херцеговина 16.10.2016 | 14:16
ФБиХ: Бебе умиру, болнице без евиденција
Педијатри и гинеколози БиХ сврставају у ранг с Конгом и Африком по степену смртности беба, а трагичне исходе вежу највише уз инфекције у болницама, урођене аномалије или јаке упале које изазивају смрт.

Оно што је сигурно јесте да у бх. породилиштима имамо МРСА-у и сепсу, тврде федерални здравствени инспектори, који већ мјесецима, осим што скупа са санитарним инспекторима провјеравају хигијенске услове у болницама, детаљно чешљају документацију и картоне болесника. А управо се лоше вођење евиденције може повезати с високом стопом смртности у бх. болницама, пише "Дневни аваз".

Шокантан је податак да су здравствени инспектори, због нередовне евиденције картона о болести пацијента, казнили све болнице и 90 посто домова здравља у Федерацији БиХ са 10.500 КМ! Тврди то Ади Гујић, федерални здравствени инспектор, који каже да су, осим болница, кажњени и поједини љекари са 500 марака.

"Само једна или два дома здравља имала су уредну документацију о здравственом стању пацијената, што је шокантно. Ситуација је јако лоша", каже Гујић.

Појашњава да у здравствену документацију спадају и здравствени картон, температурна листа, стоматолошки картон, начин издавања рецепата, као и информација о болести особе.

"Буквално налазимо картоне у којима доктор напише име и презиме пацијента, датум када је прегледан, дијагнозу и терапију, али не напише у каквом је стању пацијент дошао, на шта се жалио, шта су констатирали прегледима... Дијагноза се тек на крају свега пише, а то ништа не говори без осталих података", каже Гујић.

Вишња Томић, директорка портала Рингераја.ба, ове бројке сматра алармантним.

"Такве ствари не би се требале дешавати. Све упућује на немар у нашем здравству", каже Томић.

Додаје да мајке најчешће, када се деси смрт бебе, сумњају на грешке љекара.

Крију податке

Гујић открива да је болница у Мостару у којој су прије умрле бебе, кажњена већ два или три пута зато што не води документацију. Он је изразио бојазан да би детаљним инспекцијским прегледима број умрлих беба могао бити чак већи, јер, како појашњава, многе болнице не пријављују редовно заразне болести.

"Болнице крију податке, а то није добро", наводи Гујић.

(Дневни аваз/Мондо.ба)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Димњачар

16.10.2016 13:41

Фали податак да су углавном (нажалост) у питању пријевремено рођене бебе, да је 90% случајева везано за болнице под "контролом" Додиковог полубрата Човића и његовог ХДЗ-а. Истог оног "пријатеља" Срба, у чијим кантонима СРБИ НЕ ПОСТОЈЕ КАО НАРОД. Нити као конститутивни, нити као мањина... Два највећа зла у БиХ, СНСД и ХДЗ. Наспрам њих, и је*ена СДА изгледа као Странка Светог Саве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин Р. Српске

16.10.2016 15:24

Људи дозовимо се памети, оволики број смртности код беба говори на којем смо ми цивилизацијском нивоу. Срам нас било, а нароцито носиоце власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пацијент

16.10.2016 21:25

један теxт о великој смртности новородјенцади и како су болнице пропале и горе него у африци а други текст као о том како пацијенти користе интернет и сад као питње засто и треба ил то? ко вама писе теxтове те и сједите ли ви јадни крај других док писете ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

сконтаћеш

17.10.2016 08:52

Како не конташ? Овај текст је стање на терену, интервенција. Читање на нету је превенција.