Сремци дижу храм Путину код Инђије

Умјесто цркве брвнаре, чија је градња планирана на брду изнад Банстола надомак Инђије, а коју је народ прозвао Путиновом због помоћи из Русије, биће сазидана много већа црква у руском стилу.

Србија 15.10.2016 | 08:18
Сремци дижу храм Путину код Инђије
Храм Благе Марије носиће и друго, незванично име, а он ће остати Путинова црква. Од брвнаре која би подсјећала на злочине током акције "Олуја" се одустало, јер је, како незванично сазнајемо, владика сремски Василије нашао донаторе за много већу цркву.

Иницијатор градње цркве и члан одбора за градњу Бранко Симоновић из Банстола каже да ће и нова црква остати Путинов храм, али и да ће сјећати на жртве "Олује".

"Црква ће бити врло слична руској цркви Светог Николаја у Софији. Заузимаће око 200 метара квадратних и биће много трајнија од првобитне брвнаре", каже Симоновић.

Он додаје да наизглед чудна одлука о градњи цркве у руском стилу у Срему има становиште у историји.

"Након Октобарске револуције у Русији један број угледних Руса дошао је у Сремске Карловце. Ту је било сједиште руске заграничне цркве, а они су доста помогли нашем народу", додаје Симоновић.

Симоновић вјерује да ће Путинов храм помоћи овом неразвијеном подручју.

"То би могло да помогне развоју мјеста и да црква постане центар Банстола, који је дуго био занемарен. Путин је свјетски бренд и не видим зашто не би имао нешто и код нас. То на крају може бити и нека врста поклона њему", додаје Симоновић.

Сав новац за градњу оваквог објекта још није сакупљен, али се у Банстолу и Епархији сремској надају добром одзиву ктитора управо зато што је већ проглашена за храм руског предсједника.

У епархији нам је потврђено да је у току израда архитектонског рјешења цркве, те да ће бити врло слична оној у Софији. 

Према Симоновићевим ријечима, темељ би могао да буде ископан већ овог мјесеца, док у епархији кажу да ће се то десити најкасније на прољеће.

Идеја о градњи цркве први пут се појавила у љето 2015, када је договорено да се изгради такозвана црква оптужница. Након тога је договорено да се изгради већа и љепша брнвара, али није било довољно донатора.

Извор: Ало

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мд

15.10.2016 09:50

Дижу ваљда себи да би се могли у њему богу молити а могу га назвати по Путину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ојха патриЈоте

15.10.2016 10:10

У леп те ј**о које шлихтаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро Палица

15.10.2016 10:39

Они бар не убијају и не кољу људе по свијету у име тамо неког алаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гергелy

15.10.2016 11:49

@Дјуро Палица,а ста раде у Сирији дијеле цвијеце.Гранатирају болнице,убијају цивиле.На крају це однијет гаце на стапу као и у Авганистану.

Name

Ре.герге

15.10.2016 13:38

Заборавио си да казе и да тамане босње које се боре на страни терориста.