Sremci dižu hram Putinu kod Inđije

Umjesto crkve brvnare, čija je gradnja planirana na brdu iznad Banstola nadomak Inđije, a koju je narod prozvao Putinovom zbog pomoći iz Rusije, biće sazidana mnogo veća crkva u ruskom stilu.

Srbija 15.10.2016 | 08:18
Sremci dižu hram Putinu kod Inđije
Hram Blage Marije nosiće i drugo, nezvanično ime, a on će ostati Putinova crkva. Od brvnare koja bi podsjećala na zločine tokom akcije "Oluja" se odustalo, jer je, kako nezvanično saznajemo, vladika sremski Vasilije našao donatore za mnogo veću crkvu.

Inicijator gradnje crkve i član odbora za gradnju Branko Simonović iz Banstola kaže da će i nova crkva ostati Putinov hram, ali i da će sjećati na žrtve "Oluje".

"Crkva će biti vrlo slična ruskoj crkvi Svetog Nikolaja u Sofiji. Zauzimaće oko 200 metara kvadratnih i biće mnogo trajnija od prvobitne brvnare", kaže Simonović.

On dodaje da naizgled čudna odluka o gradnji crkve u ruskom stilu u Sremu ima stanovište u istoriji.

"Nakon Oktobarske revolucije u Rusiji jedan broj uglednih Rusa došao je u Sremske Karlovce. Tu je bilo sjedište ruske zagranične crkve, a oni su dosta pomogli našem narodu", dodaje Simonović.

Simonović vjeruje da će Putinov hram pomoći ovom nerazvijenom području.

"To bi moglo da pomogne razvoju mjesta i da crkva postane centar Banstola, koji je dugo bio zanemaren. Putin je svjetski brend i ne vidim zašto ne bi imao nešto i kod nas. To na kraju može biti i neka vrsta poklona njemu", dodaje Simonović.

Sav novac za gradnju ovakvog objekta još nije sakupljen, ali se u Banstolu i Eparhiji sremskoj nadaju dobrom odzivu ktitora upravo zato što je već proglašena za hram ruskog predsjednika.

U eparhiji nam je potvrđeno da je u toku izrada arhitektonskog rješenja crkve, te da će biti vrlo slična onoj u Sofiji. 

Prema Simonovićevim riječima, temelj bi mogao da bude iskopan već ovog mjeseca, dok u eparhiji kažu da će se to desiti najkasnije na proljeće.

Ideja o gradnji crkve prvi put se pojavila u ljeto 2015, kada je dogovoreno da se izgradi takozvana crkva optužnica. Nakon toga je dogovoreno da se izgradi veća i ljepša brnvara, ali nije bilo dovoljno donatora.

Izvor: Alo

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Md

15.10.2016 09:50

Dižu valjda sebi da bi se mogli u njemu bogu moliti a mogu ga nazvati po Putinu.

ODGOVORITE
Name

Ојха патриЈоте

15.10.2016 10:10

У леп те ј**о које шлихтаре.

ODGOVORITE
Name

Djuro Palica

15.10.2016 10:39

Oni bar ne ubijaju i ne kolju ljude po svijetu u ime tamo nekog alaha

ODGOVORITE
Name

Gergely

15.10.2016 11:49

@Djuro Palica,a sta rade u Siriji dijele cvijece.Granatiraju bolnice,ubijaju civile.Na kraju ce odnijet gace na stapu kao i u Avganistanu.

Name

Re.gerge

15.10.2016 13:38

Zaboravio si da kaze i da tamane bosnje koje se bore na strani terorista.