Скинуте санкције Енергетске заједнице

Министарски савјет Енергетске заједнице на данашњој сједници у Сарајеву усвојио је пет директива из области екологије и листу пројеката од заједничког интереса. Ипак за БиХ је најважнија вијест да су јој укинуте једногодишње санкције због којих је изгубила десетине милиона марака намјењених за енергетске пројекте, изградњу нове и реконструкцију постојеће електро и гасне мреже.

Босна и Херцеговина 14.10.2016 | 20:00
Скинуте санкције Енергетске заједнице
Санкције за БиХ су суспендоване, јер су ентитетски министри уз посредовање представника Европске комисије, потписали Споразум и преузели обавезу да се до краја марта идуће године ријеши питање гасне регулативе на нивоу БиХ, а да се до краја јуна идуће године изврши хармонизација ентитеских закона о гасу.

"Мислим да смо на добром путу и да ћемо успјети да имплеметирамо 2. и 3. Енергетски пакет. То смо успјели захваљујући преданом раду свих нивоа власти у протеклој години", тврди министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић.

Суспензијом санкција БиХ је аутомарски добила приступ европским фондовима, односно бесповратнм средствима за енергетске пројекте, изградњу нове и реконструкцију постојеће електро и гасне мреже. Међутим, прије него што почнемо да планирамо пројекте које би финсирала Енергетска заједница, сјетимо се да у БиХ потписивање споразума и преузимање обавеза није гаранција да ће се те обавезе и испунити.

"Споразум је само изражавање воље свих учесника у креирању енергетског законодавства у БиХ", каже министар индустрије и енергетике у Влади Републике Српске Петар Ђокић, који је јуче потписао Споразум у којем су јасно дефинисане обавезе. Ђокић данас каже да ће се урадити само оно што је у оквиру уставних и законских могућности, а ако се у тим оквирима не може ништа договорити, онда нема ништа ни од рјешења.

С обзиром на то да су представници међународних институција већ навикли да БХ званичници не поштују потписане договоре, овај пут су у Споразум уградили јасна правила.

"Предвиђено је да се санкције суспендују до краја марта идуће године, али ако се закон на нивоу БиХ не усвоји до тада, санкције аутоматски поново ступају на снагу", упозорава директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач. Али то није све. "Европска унија која отвара дијалог са БиХ, као услов поставила је испуњавање обавеза преузетих у оквиру Енергетске заједнице. Став Европске уније је - ако не можете да поштујете обавезе Енергетске заједнице чији сте члан, онда нема ни других преговора", каже Копач.

БиХ би дакле, уколико ентитетски министри и владе не буду испоштовали преузете обавезе, могла остати не само без новца за електро-енергетски и гасни сектор, већ и без осталих европских фондова из којих се дијеле бесповратна средства за пољопривреду, здравство, образовање и остале привредне и друштвене сегменте који су у БиХ одавно дотакли дно.



БН телевизија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Кики

14.10.2016 18:15

Онај мали Дјокица се упео, сам сто непрдне од муке. Мјењај Дјокице законе у оквиру Српске, нема циле -миле. Брига Хрвате за то ,они имају паре,Босњацима не треба енергија,они су муслимани на батерије а ти Дјокице цес кад тад морат објаснит људима засто зиве овако јадно,ко у Етиопији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

14.10.2016 18:53

Овај Саровиц се сатире да несто направи али немозе сам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

14.10.2016 21:32

Браво Мирко а ти Дзокицу купи прње и оног свог сина сто си поставио за дир Поште РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет

14.10.2016 22:34

Опет пренос власти са ентитета на државу :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

дупло голо

15.10.2016 00:20

Ако су скинуте, остала је огољена електропривреда.

ОДГОВОРИТЕ