Skinute sankcije Energetske zajednice

Ministarski savjet Energetske zajednice na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio je pet direktiva iz oblasti ekologije i listu projekata od zajedničkog interesa. Ipak za BiH je najvažnija vijest da su joj ukinute jednogodišnje sankcije zbog kojih je izgubila desetine miliona maraka namjenjenih za energetske projekte, izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće elektro i gasne mreže.

Bosna i Hercegovina 14.10.2016 | 20:00
Skinute sankcije Energetske zajednice
Sankcije za BiH su suspendovane, jer su entitetski ministri uz posredovanje predstavnika Evropske komisije, potpisali Sporazum i preuzeli obavezu da se do kraja marta iduće godine riješi pitanje gasne regulative na nivou BiH, a da se do kraja juna iduće godine izvrši harmonizacija entiteskih zakona o gasu.

"Mislim da smo na dobrom putu i da ćemo uspjeti da implemetiramo 2. i 3. Energetski paket. To smo uspjeli zahvaljujući predanom radu svih nivoa vlasti u protekloj godini", tvrdi ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović.

Suspenzijom sankcija BiH je automarski dobila pristup evropskim fondovima, odnosno bespovratnm sredstvima za energetske projekte, izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće elektro i gasne mreže. Međutim, prije nego što počnemo da planiramo projekte koje bi finsirala Energetska zajednica, sjetimo se da u BiH potpisivanje sporazuma i preuzimanje obaveza nije garancija da će se te obaveze i ispuniti.

"Sporazum je samo izražavanje volje svih učesnika u kreiranju energetskog zakonodavstva u BiH", kaže ministar industrije i energetike u Vladi Republike Srpske Petar Đokić, koji je juče potpisao Sporazum u kojem su jasno definisane obaveze. Đokić danas kaže da će se uraditi samo ono što je u okviru ustavnih i zakonskih mogućnosti, a ako se u tim okvirima ne može ništa dogovoriti, onda nema ništa ni od rješenja.

S obzirom na to da su predstavnici međunarodnih institucija već navikli da BH zvaničnici ne poštuju potpisane dogovore, ovaj put su u Sporazum ugradili jasna pravila.

"Predviđeno je da se sankcije suspenduju do kraja marta iduće godine, ali ako se zakon na nivou BiH ne usvoji do tada, sankcije automatski ponovo stupaju na snagu", upozorava direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač. Ali to nije sve. "Evropska unija koja otvara dijalog sa BiH, kao uslov postavila je ispunjavanje obaveza preuzetih u okviru Energetske zajednice. Stav Evropske unije je - ako ne možete da poštujete obaveze Energetske zajednice čiji ste član, onda nema ni drugih pregovora", kaže Kopač.

BiH bi dakle, ukoliko entitetski ministri i vlade ne budu ispoštovali preuzete obaveze, mogla ostati ne samo bez novca za elektro-energetski i gasni sektor, već i bez ostalih evropskih fondova iz kojih se dijele bespovratna sredstva za poljoprivredu, zdravstvo, obrazovanje i ostale privredne i društvene segmente koji su u BiH odavno dotakli dno.



BN televizija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kiki

14.10.2016 18:15

Onaj mali Djokica se upeo, sam sto neprdne od muke. Mjenjaj Djokice zakone u okviru Srpske, nema cile -mile. Briga Hrvate za to ,oni imaju pare,Bosnjacima ne treba energija,oni su muslimani na baterije a ti Djokice ces kad tad morat objasnit ljudima zasto zive ovako jadno,ko u Etiopiji.

ODGOVORITE
Name

cups

14.10.2016 18:53

Ovaj Sarovic se satire da nesto napravi ali nemoze sam...

ODGOVORITE
Name

Miki

14.10.2016 21:32

Bravo Mirko a ti Dzokicu kupi prnje i onog svog sina sto si postavio za dir Pošte RS.

ODGOVORITE
Name

Opet

14.10.2016 22:34

Opet prenos vlasti sa entiteta na državu :)

ODGOVORITE
Name

duplo golo

15.10.2016 00:20

Ako su skinute, ostala je ogoljena elektroprivreda.

ODGOVORITE