Избегавајте ових 5 ствари и имаћете јак имунитет

Људски имунитет је задивљујући систем, који се састоји од целуларних и хуморалних елемената, а који су код здравог тела међусобно повезани хемијским порукама. Као што постоје бројни чиниоции који дижу имунитет тако постоје чиниоци који га руше, ово су неки од њих.

Здравље 14.10.2016 | 14:16
Избегавајте ових 5 ствари и имаћете јак имунитет
Шећер - превише шећера у дневној исхрани (100 г) може нарушити имунитет чак за 40 одсто. Ту се мисли пре свега на једноставне шећере укључујући и мед и газиране напитке. Ради се о ослабљеној активности белих крвних зрнаца да уништавају микробе. Занимљиво, када се шећер замени с комплексним угљеним хидратима, пада имунитета нема. Сматра се да шећер доводи до смањења апсорпције других храњивих материја, а посебно Ц витамина који у одбрани има значајну улогу.

Лоше масноће и прерађена храна - Висок унос засићених и транс масноћа из индустријске хране, а понајвише због црвеног меса може да наруши рад имунитета. Оксидацијом таквих масноћа настаје много слободних радикала који драматично уништавају одбрамбене ћелије и тиме ослабљују имунитет. Што више уносимо засићених масноћа животињског порекла (црвено месо, масни сиреви, маслац, павлаку и пуномасно млеко) то је већи недостатак простагландина и леукотриена. Стање се битно поправља када се део таквих масноћа замени с омега-3 масним киселинама.

Недовољно кретање - редовно вежбање, па макар се радило о убрзаном ходању, невероватно доприноси снази имунитета. Наиме, неактивност успорава ослобађање од телесних токсина. Супротно томе, вежбом се убрзава циркулација, раде мишићи и зглобови те постоји подстицај органа задужених за одбрану да производе нове ''војнике'' за одбрану.

Претерана употреба лекова - Многи лекови и дроге видно руше имуни систем па зато никога не би требало да чуди велика осетљивост особа које их користе за инфективне и друге болести. Претерано конзумирање алкохола - 5 пића или више дневно смета одбрамбеним ћелијама, посебно белим крвним зрнцима да се умножавају.

Врхунски спортисти - пред такмичење су такође под снажним стресом па неретко нагло обољевају због пада имунитета. Јога и медитација помажу у санирању стресног стања. У околини која нас окружује пуно је штетних материја на које немамо утицаја, али уз редукцију или елиминацију наведених штетних материја, можемо пуно учинити за своје здравље.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар