'Лист' и 'Бокс' : Одузето око 82 тоне дувана

У акцијама “Лист” и “Бокс” припадника Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ и Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ заплијењено је 81.872 килограма дувана, који је требало да буде продат на „црном тржишту“ БиХ.

Босна и Херцеговина 14.10.2016 | 14:15
'Лист' и 'Бокс' : Одузето око 82 тоне дувана
Откивено је 970 килограма резаног дувана, који је пронађен у претресима на више локација у БиХ, рекао је данас на прес-конференцији у Бањалуци начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Ковачевић.

Појаснио је и да је код једног порезног обвезника утврђен и мањак духана од 26,7 килограма, што значи да је тај дуван већ прометован „нацрно“ и на тај дуван ће накнадно бити обрачунате дажбине, акције и ПДВ.

Привремено је одузето и седам машина за обраду дувана.

Активности на терену у том случају проводиле су се на више од 30 локација широм Босне и Херцеговине укључујући Орашје, Шамац, Босански Брод, Бијељину, Градачац, Брчко, Бања Луку, Сански Мост, Мостар, Груде, Читлук, Широки Бријег, Посушје.

"До сада су за 15 особа одређене мјере притвора или забране. Оне се сумњиче да су као одговорне особе у неколико правних субјеката у БиХ омогућавале великом броју купаца – препродавача дувана, да неовлаштено и супротно одредбама Закона о дувану БиХ и Закона о акцизма БиХ, даље незаконито прометују дуван у листу и резани дуван у Босни и Херцеговини. На такав организован начин, а супротно законским прописима, вршила се продаја дувана “нацрно” чиме се избјегавало плаћање акцизе која износи 85 КМ по килограму прометованог дувана, као и припадајући ПДВ", казао је Ковачевић.

Сумња се да је од фебруара до аугуста ове године та организована група незаконито прометовала на тржишту БиХ око 100 тона дувана, чиме је по основу акциза и ПДВ-а буџет оштећен за око 10 милиона КМ.

Током прошле године службеници УИО и СИПЕ провели су акције кодног назива “Лист” и “Лист 1” када је одузето око 48 тона резаног и дувана у листу и неколико машина за резање дувана који се незаконито продавао у БиХ.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кики

14.10.2016 12:22

Малоо. Толико има по куцама у два села око Брцког и Самца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

14.10.2016 15:16

Тим против кријумцарења управе за индиректно опорезивање ухвати лице да продаје дуван(бувљак Градиска)и он сутрадан опет продаје