'List' i 'Boks' : Oduzeto oko 82 tone duvana

U akcijama “List” i “Boks” pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zaplijenjeno je 81.872 kilograma duvana, koji je trebalo da bude prodat na „crnom tržištu“ BiH.

Bosna i Hercegovina 14.10.2016 | 14:15
'List' i 'Boks' : Oduzeto oko 82 tone duvana
Otkiveno je 970 kilograma rezanog duvana, koji je pronađen u pretresima na više lokacija u BiH, rekao je danas na pres-konferenciji u Banjaluci načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.

Pojasnio je i da je kod jednog poreznog obveznika utvrđen i manjak duhana od 26,7 kilograma, što znači da je taj duvan već prometovan „nacrno“ i na taj duvan će naknadno biti obračunate dažbine, akcije i PDV.

Privremeno je oduzeto i sedam mašina za obradu duvana.

Aktivnosti na terenu u tom slučaju provodile su se na više od 30 lokacija širom Bosne i Hercegovine uključujući Orašje, Šamac, Bosanski Brod, Bijeljinu, Gradačac, Brčko, Banja Luku, Sanski Most, Mostar, Grude, Čitluk, Široki Brijeg, Posušje.

"Do sada su za 15 osoba određene mjere pritvora ili zabrane. One se sumnjiče da su kao odgovorne osobe u nekoliko pravnih subjekata u BiH omogućavale velikom broju kupaca – preprodavača duvana, da neovlašteno i suprotno odredbama Zakona o duvanu BiH i Zakona o akcizma BiH, dalje nezakonito prometuju duvan u listu i rezani duvan u Bosni i Hercegovini. Na takav organizovan način, a suprotno zakonskim propisima, vršila se prodaja duvana “nacrno” čime se izbjegavalo plaćanje akcize koja iznosi 85 KM po kilogramu prometovanog duvana, kao i pripadajući PDV", kazao je Kovačević.

Sumnja se da je od februara do augusta ove godine ta organizovana grupa nezakonito prometovala na tržištu BiH oko 100 tona duvana, čime je po osnovu akciza i PDV-a budžet oštećen za oko 10 miliona KM.

Tokom prošle godine službenici UIO i SIPE proveli su akcije kodnog naziva “List” i “List 1” kada je oduzeto oko 48 tona rezanog i duvana u listu i nekoliko mašina za rezanje duvana koji se nezakonito prodavao u BiH.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kiki

14.10.2016 12:22

Maloo. Toliko ima po kucama u dva sela oko Brckog i Samca.

ODGOVORITE
Name

pero

14.10.2016 15:16

Tim protiv krijumcarenja uprave za indirektno oporezivanje uhvati lice da prodaje duvan(buvljak Gradiska)i on sutradan opet prodaje