УН: Пред Гутерешом превазилажења подјела

Нови генерални секретар УН Антонио Гутереш који ће 1. јануара сљедеће године наслиједити Бан Ки Муна на том мјесту, имаће задатак да ојача ту организацију.

Свијет 14.10.2016 | 07:12
УН: Пред Гутерешом превазилажења подјела
Како оцјењује агенција Франс прес, Гутереш треба да ојача организацију ослабљену тензијама између великих сила и порастом броја сукоба у свијету.

Донедавни високи комесар УН за избјеглице, кога је Генерална скупштина УН званично изабрала за првог човјека свјетске организације, на почетку свог петогодишњег мандата суочиће се са најтежом хуманитарном кризом од завршетка Другог свјетског рата, а његов избор поздравили су многи свјетски званичници.

Америчка амбасадорка у УН Саманта Пауер пожељела је Гутерешу добродошлицу на "најнемогућније мјесто на планети", оцјенивши да су УН одабрале "кандидата који има и главу и срце" и изразивши наду да ће јединство које је португалског социјалисту довело на функцију генералног секретара "постојати и даље".

Некадашњи португалски премијер Гутереш (67), омалени и пуначки човек који са лакоћом барата француским, енглеским, шпанским и португалским језиком, изјавио је да је "потпуно свјестан" изазова функције и обећао да ће "са правичношћу посредника градити мостове између гледишта која су понекад легитимно супротна", наводи Франс прес.

Он је позвао велике силе да превазиђу међусобне несугласице о ситуацији у Сирији и заложио се за обнављање међународних преговора о окончању петогодишњег рата у тој земљи, у којем је погинуло више од 300.000 људи, а више милиона расељено.

"Какве год биле подјеле, најважније је ујединити се и борити се за мир", рекао је Гутереш новинарима послије именовања у Генералној скупштини.

Гутереш је такође позвао на "одлучну борбу" против терористичких и насилних екстремистичких група, као и "популизма и ксенофобије", оцјенивши да те појаве "међусобно доприносе једна другој".

Иако ће нови генерални секретар најприје радити са прелазном администрацијом у привременим просторијама преко пута сједишта УН, од њега се већ очекује да преузме иницијативу у решавању највећих актуелних криза, попут ратова у Сирији, Јемену и Јужном Судану, оцењује Франс прес.

Од Гутереша се, како наводи француска агенција, очекује да учини много више од "дискретног" Бан Ки Муна, који није био способан за снажан одговор на тренутно највеће кризе.

"Сви су учтиви према Бану, али будимо искрени: цијели свијет зна да он није био чврст генерални секретар ни на плану екстерног лидерства, ни на плану унутрашних реформи", рекао је у сриједу неименовани званичник Савјета безбједности УН.

Гутереш је изабран послије кампање која је била неуобичајено транспарентна, имајући у виду да се ради о најпрестижнијој дипломатској функцији коју је до ове године обављао онај кога је пет сталних чланица Савјета безбједности бирало иза чврсто затворених врата.

Португалски дипломата такође би требало да врати углед мировним мисијама УН у свијету, од којих су многе запале у тешкоће, посебно у Централноафричкој Републици, гдје су њени припадници оптужени за сексуално злостављање дјеце.

Он се током кампање залагао и за реформе унутар свјетске организације, а Саманта Пауер похвалила је мјере које је спровео као високи комесар за избјеглице.

"Са Гутерешом, УН су добиле најбољег могућег вођу у овом периоду искушења - лидера способног да буде примјер другима и да окупља, великог професионалца способног за реформе и иновације и хуманисту који има истински морални компас", закључио је француски амбасадор у УН Франсоа Делатр.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар