UN: Pred Guterešom prevazilaženja podjela

Novi generalni sekretar UN Antonio Gutereš koji će 1. januara sljedeće godine naslijediti Ban Ki Muna na tom mjestu, imaće zadatak da ojača tu organizaciju.

Svijet 14.10.2016 | 07:12
UN: Pred Guterešom prevazilaženja podjela
Kako ocjenjuje agencija Frans pres, Gutereš treba da ojača organizaciju oslabljenu tenzijama između velikih sila i porastom broja sukoba u svijetu.

Donedavni visoki komesar UN za izbjeglice, koga je Generalna skupština UN zvanično izabrala za prvog čovjeka svjetske organizacije, na početku svog petogodišnjeg mandata suočiće se sa najtežom humanitarnom krizom od završetka Drugog svjetskog rata, a njegov izbor pozdravili su mnogi svjetski zvaničnici.

Američka ambasadorka u UN Samanta Pauer poželjela je Guterešu dobrodošlicu na "najnemogućnije mjesto na planeti", ocjenivši da su UN odabrale "kandidata koji ima i glavu i srce" i izrazivši nadu da će jedinstvo koje je portugalskog socijalistu dovelo na funkciju generalnog sekretara "postojati i dalje".

Nekadašnji portugalski premijer Gutereš (67), omaleni i punački čovek koji sa lakoćom barata francuskim, engleskim, španskim i portugalskim jezikom, izjavio je da je "potpuno svjestan" izazova funkcije i obećao da će "sa pravičnošću posrednika graditi mostove između gledišta koja su ponekad legitimno suprotna", navodi Frans pres.

On je pozvao velike sile da prevaziđu međusobne nesuglasice o situaciji u Siriji i založio se za obnavljanje međunarodnih pregovora o okončanju petogodišnjeg rata u toj zemlji, u kojem je poginulo više od 300.000 ljudi, a više miliona raseljeno.

"Kakve god bile podjele, najvažnije je ujediniti se i boriti se za mir", rekao je Gutereš novinarima poslije imenovanja u Generalnoj skupštini.

Gutereš je takođe pozvao na "odlučnu borbu" protiv terorističkih i nasilnih ekstremističkih grupa, kao i "populizma i ksenofobije", ocjenivši da te pojave "međusobno doprinose jedna drugoj".

Iako će novi generalni sekretar najprije raditi sa prelaznom administracijom u privremenim prostorijama preko puta sjedišta UN, od njega se već očekuje da preuzme inicijativu u rešavanju najvećih aktuelnih kriza, poput ratova u Siriji, Jemenu i Južnom Sudanu, ocenjuje Frans pres.

Od Gutereša se, kako navodi francuska agencija, očekuje da učini mnogo više od "diskretnog" Ban Ki Muna, koji nije bio sposoban za snažan odgovor na trenutno najveće krize.

"Svi su učtivi prema Banu, ali budimo iskreni: cijeli svijet zna da on nije bio čvrst generalni sekretar ni na planu eksternog liderstva, ni na planu unutrašnih reformi", rekao je u srijedu neimenovani zvaničnik Savjeta bezbjednosti UN.

Gutereš je izabran poslije kampanje koja je bila neuobičajeno transparentna, imajući u vidu da se radi o najprestižnijoj diplomatskoj funkciji koju je do ove godine obavljao onaj koga je pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti biralo iza čvrsto zatvorenih vrata.

Portugalski diplomata takođe bi trebalo da vrati ugled mirovnim misijama UN u svijetu, od kojih su mnoge zapale u teškoće, posebno u Centralnoafričkoj Republici, gdje su njeni pripadnici optuženi za seksualno zlostavljanje djece.

On se tokom kampanje zalagao i za reforme unutar svjetske organizacije, a Samanta Pauer pohvalila je mjere koje je sproveo kao visoki komesar za izbjeglice.

"Sa Guterešom, UN su dobile najboljeg mogućeg vođu u ovom periodu iskušenja - lidera sposobnog da bude primjer drugima i da okuplja, velikog profesionalca sposobnog za reforme i inovacije i humanistu koji ima istinski moralni kompas", zaključio je francuski ambasador u UN Fransoa Delatr.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar