Одговор богатима - пројекат "Атлантска лига"!

С обзиром на тенденције у европском фудбалу да ускоро гледамо "затворену лигу најбогатијих клубова" - они "мањи" спремају одговор и поручују да неће тако лако одустати.

Фудбал 15.10.2016 | 14:00
Одговор богатима - пројекат "Атлантска лига"!
Следе нам велике промене у Лиги шампиона, а "мањи клубови" спремају одговор на то.

УЕФА је крајем августа потврдила да ће од сезоне 2018/19 доћи до реформе Лиге шампиона и да ће убудуће половину учесника директно давати четири најбоље лиге на свету. У овом тренутку то су Шпанија, Енглеска, Немачка и Италија, а клубови из мањих лига прибојавају се да ту није крај.

Очекује се да у догледно време Лига шампиона постане "затвореног типа" где би се такмичили најбољи и најбогатији клубови из најјачих европских лига - док би они из мањих, који су претходних сезона и те како знали да "прокрче" пут до групне фазе овог такмичења, просто бити скрајнути и изоловани.

Нови председник УЕФА Александар Чеферин најавио је да ће се ова промена у скорије време поново разматрати и наговестио је да ће покушати да је "поништи", али већ је спреман одговор.

"Атлантска лига" - пројекат који је смишљен још на почетку века и свако мало се "оживи" када дође до оваквих ситуација у европском фудбалу - поново је актуелан.

Причу о пројекту који је 2000. године покренуо ПСВ Ајндховен – сада је оживео директор Копенхагена.

Андерс Хорсхолт, директор клуба који је добро почео такмичење у овогодишњој Лиги шампиона, потврдио је да се састајао са највећим шкотским клубовима Селтиком и Ренџерсом, као и са Ајаксом, ПСВ-ом и Фејнордом и дискутовао о "Атлантској лиги".

"Ако не реагујемо сада видећемо да ће у наредним годинама највећи клубови само расти, а за клубове попут нас биће немогуће да им парирају. Морамо да реагујемо и да тражимо алтернативна међународна такмичења. Рано је причати о моделу који би се примењивао...", казао је представник Копенхагена.

Још увек нема модел, али има идеју...

"Није искључено да би клубови чланови ове лиге напустили домаћа првенства", објаснио је он.

Осим поменутих клубова заинтересовани су и Андерлехт, Клуб Бриж, Малме, Розенборг и други.

Не треба заборавити и на пројекат "регионалне лиге" који је додуше нешто другачији од овога.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар